Министър Маринов: Има задържани след акцията за купуване на гласове в Несебър, сред тях е и кметът

Снимка: Архив

Те ще бъдат конвоирани до Столичното следствие днес

Задържани в Несебър около акцията срещу купуване на гласове ще бъдат конвоирани до Столичното следствие днес. Това пред Нова тв вътрешният министър Младен Маринов. Сред задържаните е и кметът Николай Димитров.

"Наближавайки датата на изборите, сигналите за купуване на гласове зачестяват, това заяви Маринов. Поне 5-6 сигнала проверихме във вчерашния ден”, каза вътрешният министър.

Той отхвърли обвиненията на опозицията, че сигналите срещу управляващите не се проверявали. Проверяваме всички сигнали за купуване на гласове, заяви Маринов.

Маринов коментира и отпадането на мониторинга на ЕК за България.

„Това е успех, свързан с дългогодишен труд на правителствата, така че да отговорим на всички европейски показатели”, каза министърът. „Това, което касае МВР, още при предишните доклади отпадна от мониторинга, но ние продължаваме да работим в тази насока”.

Що се отнася до расисткия скандал по време на мача България-Англия, Маринов каза, че не приема определението, че България е расистка държава.

„Не отричам, че има проблеми с футболното хулиганство и поведението на зрителите на стадиона. Ние инициирахме промени в закона”, каза вътрешният министър.

След мача с Англия са установени 27 души, като 3 от тях са подведени под наказателна отговорност за хулиганство, на останалите са съставени преписки със забрана за посещаване на спортни мероприятия за година и повече.

Маринов обясни, че от МВР искат на стадиона да влизат лица със самоличност и да се знае кой е закупил всеки билет.

Според вътрешния министър хората не трябва да разчитат само на МВР в такива ситуации. „Не искам да се разбира, че само МВР е отговорно за това. МВР дори не е задължено да участва в охраната на всеки футболен мач, в Англия е така. Съгласно закона, футболните фенове на „Левски” имат регистрирана охранителна фирма, която също трябва да върши работа. Ако вървим в посока до всеки да има полицаи и да има контрол, няма да постигнем нищо. Трябва да се приемат промени в закона. Когато поставихме въпроса за влизане срещу лична карта, ни обвиниха, че превишаваме правата си", завърши вътрешният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България