Мирослав Ненков: Пушенето на наргиле е глупост

Няма нищо, което да е полезно в дишането на дим. Под каквато и да е форма. Родителите, които обясняват, че било хубаво, защото минавало през вода – това е формена глупост! Не давайте на децата си да дишат никакъв дим. Това призова зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков по БТВ.

„Родителите са виновни за това – не училището, не заведенията”, категоричен е той. По думите му работната група към министерството в момента работи върху промени на закона за здравето, които трябва да „ударят” по наргилетата.

„Има подготвен и образователен материал, с който да се учат родителите, учителите и да не се обясняват глупости, че дишането на дим е нещо много готино”, допълни Ненков.

По повод искането на личните лекари родители да заплащат сума за прегледи и на децата им, Ненков каза, че е съгласен.

Относно кадровите смени във Фонда за лечение на деца в чужбина, Ненков е категоричен, че който и да заема поста на директор на фонда, ако не спазва правилата, отново ще бъде сменен.

Преди време страната ни кандидатства в конкурса за избиране на ново седалище на Европейската лекарствена агенция (ЕМА). След излизането на Великобритания от Европейския съюз, всички агенции трябва да бъдат преместени на континента. Видеоклипът, с който кандидатстваме, предизвика множество коментари в социалните мрежи, защото там страната ни е сравнена с Мордор – измислената страна на злото от трилогията „Властелинът на пръстените” на Дж.Р.Р.Толкин.

„Това е страхотна и хубава закачка, защото хората на запад не знаят нищо за България. Те не знаят, че страната ни е хубава, че хората са прекрасни и, че можем да предложим условия на ЕМА, които са напълно съпоставими”, смята Ненков.

По думите му ако ЕМА дойде у нас, страната ни ще спечели престиж и пари, защото покрай агенция в столицата ни заживеят много чужденци, които ще работят в агенцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве