Над 10 000 гости се стекоха на Празника на еленския бут

Над 10 000 гости от цялата страна се стекоха през уикенда за шестото издание на прочутия Празник на еленския бут. Въпреки дъждовното и студено време улиците на Елена гъмжаха от хора и бяха запълнени с павилиони за мед, мезета, билки, подправки и различни занаятчийски изделия. Интерес на посетителите привличаше поляната, на която неколцина здрави касапи в национални носии бяха гътнали 160-килограмово прасе и майсторски го пърлеха върху трап на огън.

„Това е прасе годиначе. Пърленето на огън е древна традиция. По този способ месото става по-крехко. Нужно е обаче около 1,5- 2 часа прасето да се обръща. Мезето върви с червено вино, а крехката сланинка добре си пасва с балканска сливова ракийка”, реди 65-годишният Румен Георгиев.

Бившият общински служител сподели, че коли прасета от 16-годишен. Не е пропускал година да не е влизал в ролята на касапин. „Стигали сме и до повалянето на 80-90 прасета. На ден съм участвал в коленето на 3-4 животни. След тежката работа около пърленето и разфасоването се сяда на раздумка на топло край камината, а софрата е отрупана с вкусни гозби. По време на почерпката попяваме”, споделя още Георгиев.

И докато мъжете чевръсто се въртят около огъня, сръчни балканджийки пекат първите мръвки на цвъртящите скари. „Първите мезета са за касапите”, уточняват жените.

По време на празника, организиран от Община Елена и Местен съвет по туризъм, бе показана изложбата-базар „Забравени традиции и живи вкусове“. Посетителите на балканското градче се наслаждаваха на изявите на известния хърватски фолклорен ансамбъл „Линджо“ от Дубровник, с 53-годишна история, признат през 2012 година за посланик на мира чрез туризъм към Международния институт за мир. Огромен интерес имаше към приключенската игра „По следите на изчезналия бут“. В издирването на закопания деликатес се включиха 35 отбора със 150 участници. За втора година на фестивала гостува прочутият екип на „Аламинут“.

Музикалната програма в съботния ден бе подсилена с участието на Йордан Марков и духов оркестър „Виво Монтана“, а по надвечер на мегдана се изявиха местните танцови формации „Балканджийче“, „Еленика“ и „СамоДиви“. Вечерният концерт на народната певица Росица Пейчева с танцова формация „Етно ритъм“ завърши с празнични илюминации. Куклен театър „Весел“ от Велико Търново забавлява децата с постановката „Хитър Петър“.

„Провеждали сме празника в слънчево време, правили сме го в сняг, а сега за първи път и в дъждовно време. Погрижихме се да има множество забавления на две сцени, детски кът, касапски кът. Туристическата леглова база в Еленския Балкан бе запълнена изцяло от преди седмици”, сподели кметът на Елена инж. Дилян Млъзев.

Градоначалникът уточни, че празникът се прави през октомври като продължение на стара традиция, според която Димитровден е бил денят, в който са се завръщали гурбетчиите и е ставал сборът на Елена.

„Сега съчетаваме празника с изложение на местните продукти като млечни изделия, сушени плодове, плодови сокове, вина, мед. Цялото разнообразие на еленската кулинария е изнесена на показ. Над 250 производители са изложили своята продукцията. Над 1000 бута бяха подготвени специално за събитието”, изтъкна инж. Млъзев.

Той информира, че местната управа работи еленският бут да се сдобие със защитено географско указание. За такъв статут и марка се борят и останалите специфични продукти като еленския мед.

„Издирили сме архивни източници, които доказват, че още през миналия век, еленския бут е бил специфична и популярна стока и е участвал в търговско изложение в Горна Оряховица. Търсим и древни рецепти за приготвянето на месния специалитет”, сподели инж. Дилян Млъзев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи