Най-великата футболна песен

You’ll Never Walk Alone е включена и в репертоара на "Пинк Флойд"

На 31 октомври 1963 г. един сингъл оглавява класациите във Великобритания за първи път и става хит. Два дни по-късно се чува от уредбата на стадион "Анфийлд" в Ливърпул и се превръща в химн на футбола.

В наши дни няма запалянко, който да не разпознава мелодията на You’ll Never Walk Alone - най-популярната, въздействаща и силна футболна песен.

Факт е, че и легендарната група "Пинк Флойд" включва агитката на Ливърпул с песента в свой албум - Meddle от 1970 година.

"Вие никога няма да останете сами", в свободен превод, е обяснение в любов на феновете на Ливърпул, Селтик, Борусия (Дортмунд), Аякс и още куп отбори, към играчите.

През октомври 1963-а я превръща в лидер на чартовете групата Gerry and the Pacemakers от града на великите Beatles.

Корените на парчето обаче трябва да се търсят далеч по-назад във времето. През 1945 г. мюзикълът Carousel на големите Роджърс и Хамърстийн е една от основните атракции в афиша на Броудуей. В него се явява и песента, с която дават кураж на една от героините.

Джери Марсдън, лидерът на Gerry and the Pacemakers, я превръща в хитово парче в бийта на 60-те, когато английската музика е на върха на света.

На "Анфийлд" я подема трибуната "Коп" с най-коравите фенове на Ливърпул. Заглавието, изразът, става мото на клуба.

Горе-долу по същото време в Глазгоу я запяват хиляди гърла в сектора, най-горещо подкрепящ Селтик. И днес шотландците спорят, че са запяли You’ll Never Walk Alone на стадиона първи.

Песента е асоциирана с Ливърпул основно, но и другите големи клубове, които я пеят, свързват с нея много от традицията и историята си. Подета от възторжените 55 000 фенове на всеки домакински мач на Ливърпул, песента звучи фантастично, а от изживяването направо се настръхва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят