Напусна ни големият Милчо Левиев

Джаз музикантът и композитор Милчо Левиев почина на 81-годишна възраст в Солун късно вечерта в петък, съобщи БНР.

Той е завършил държавната консерватория в София. Ученик е на Панчо Владигеров. Роден е на 19 декември 1937 година в Пловдив.

Музикалната му кариера започва в Пловдивския драматичен театър. Между 1963 г. и 1968 г., Милчо Левиев работи като солист и диригент на Пловдивската и на Софийската филхармония. По същото време е бил и диригент на бигбенда на Българското национално радио.

През 1970 г. емигрира в САЩ, където прекарва голяма част от живота си. Там е работил с едни от най-големите имена на джаза като Дон Елис, Били Кобъм и Глен Ферис. Изнася концерти по целия свят и пише филмова музика както за български, така и за американски филми. Преподавал е в Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис. Удостоен е с орден "Стара планина" и "Св. св. Кирил и Методий" за големите си заслуги в областта на музиката. Номиниран е два пъти за "Грами".

В началото на март тази година той обяви, че се отказва от титлата "почетен гражданин на Пловдив", заради разочарование от отношението на общинската администрация.

Поклон пред светлата му памет!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България