Обжалваме, ако ни скъсат на шофьорски изпит

Комисия отменя решението на изпитващия, ако установи нередности

Променят методиката на оценка

Вече ще можем да обжалваме, ако ни скъсат на изпит за шофьорска книжка. Това е една от промените, които предвижда Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”, като мярка за намаляване на корупцията в сектора. За целта ще бъде създадена специална комисия, която ще разглежда жалбите на кандидат-шофьорите. Ако се докаже, че изпитващият е отнел неправилно точки на водача, то комисията вече ще може да отмени решението му, обясни пред “Труд” директорът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Дамян Войновски. В момента също се разглеждат жалби на кандидат-шофьори, но няма законно основание решението на изпитващия да бъде отменено. Имаме право само да го накажем, уточни той.

За целта ще се въведе забрана изпитващият да прекратява изпита по средата, ако установи нарушения от страна на кандидата, както е сега. Целта е комисията да може да изгледа целия запис, за да се прецени дали проверяващият е отсъдил правилно.

Променя се и методиката на оценка, защото в момента е много широк диапазонът на точките, които водачът може да получи, ако допусне дадено нарушение - от 1 до 10 точки. Така на практика решението е много субективно, обясни Войновски. По думите му с измененията ще се знае при какво нарушение точно колко точки се дават.

GPS система ще определя маршрута, който трябва да измине кандидат-шофьорът. Това не означава, че, ако школата е в квартал Младост например, изпитът ще се провежда в Люлин, уточни директорът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. Отново ще се тръгва от школата, но маршрутите ще бъдат предварително определени и те ще са в района, поясни той. Целта е да не може, ако някой инструктор реши да помогне на някого да го пусне по лесен маршрут, а ако иска да го “скъса” да го прати в капан. Промените се очаква да влязат в сила от началото на 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България