„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър

Няма яснота кой ще изплати парите в България

Клиентите ще трябва да сключат нови полици

Война се задава между гаранционните фондове на България и Кипър на гърба на 275 000 български заложници, които загубиха парите си основно от автомобилни застраховки. Причината е кой ще изплати обезщетенията на потърпевшите клиенти от застрахователна компания „Олимпик”, чиито застрахователни полици не важат от 18 август 2018 година. От тази дата всяка застраховка е невалидна.

От българския гаранционен фонд обявиха официално, със съобщение качено на сайта им, че „Съгласно Кодекса за застраховането Българският гаранционен фонд не покрива (не гарантира) дейността на застрахователи от други държави от ЕС, които извършват дейност в България при правото на установяване и Гаранционният фонд не изплаща обезщетения вместо този застраховател, който е със седалище в Кипър.” На практика българският фонд се задейства като платец след 18 август, само ако клиенти на "Олимпик" не са сключили нов застрахователен договор, защото се водят незастраховани лица. Впоследствие фондът може регресно да търси изплатените суми от причинилите катастрофа. В отговор на това съобщение Кипър реагира като изпрати официално писмо до българския гаранционен фонд с настояване въпросното съобщение да бъде свалено от сайта, тъй като Кипър обезщетява автомобили само с кипърска регистрация. Тоест не е актуално, според кипърското законодателство и няма законова рамка, която да задължава Кипър да изплати въпросните обезщетения.

„Всички застраховани автомобили в компания „Олимпик” ще бъдат обезщетени, само ако имат кипърски номера. Всички останали с чужди номера трябва да получат обезщетение от страната, където е сключена застраховката или да заведат съдебни дела срещу застрахователя, в случая срещу назначения синдик на компанията”, уточни ексклузивно за в. „Труд” Акис Папахристодулу от Асоциацията на кипърските застрахователи, който е ресорен за проблемни казуси като въпросния с компания „Олимпик”.

В момента няма никаква яснота, кой е отговорен и кой ще изплати въпросните обезщетения на застрахованите клиенти в България. Двубоят ще продължи във времето, а клиентите ще трябва да сключат нови застраховки с други застрахователи.

Зacтpaxoвaтeлнaтa кoмпaния имaшe eдин мeceц дa изпoлзвa втopи oдитop. Oт пocлeднoтo cъoбщeниe нa KФH cтaвa яcнo, чe дpyжecтвoтo e yпpaжнилo пpaвoтo cи нa oбжaлвaнe, нo пocтoянният ceкpeтap нa Mиниcтepcтвo нa финaнcитe нa Kипъp e пoтвъpдил peшeниeтo зa oтнeмaнe нa лицeнзa.

Caгaтa зaпoчнa нa 10 мaй, кoгaтo KФH зaбpaни нa дpyжecтвoтo дa cключвa нoви дoгoвopи и я пocтaви пoд cпeциaлeн нaдзop. Peшeниeтo бe нa бaзa cтaнoвищe нa кипъpcкoтo Mиниcтepcтвo нa финaнcитe, кoeтo oткpи, чe кoмпaниятa нe мoжe дa гapaнтиpa кaпитaлoвитe cи възмoжнocти и докаже притежаването на активи, представени в контекста на удовлетворяване на новите критерии за функционирането на застрахователните дружества.

Оборотът на Olympic Insurance се оценява на около 25 млн. евро. Впечатление прави, че около 20 млн. евро от тях са отчетени в България.

 

В официалния държавен вестник

Назначиха временен синдик

Назначиха временен синдик на „Олимпик” в Официалния държавен вестник на Република Кипър.„Въз основа на разпоредбите на чл. 320, ал. 1 от Законите за застраховане, презастраховане и други свързани въпроси от 2016 г. и 2017 г. (наричан по-кратко "законът"), с решение от 10/8/2018 г. назначава за временен синдик на Olympic Insurance Company Ltd („Дружеството”) господин Павлос Накузи, при следните условията свързани с нареждането: Да осъществи необходимите дейности за защита на активите и запазване на статуса на Дружеството, да постави под свой контрол или защита цялата собственост и законните права, които Дружеството притежава или изглежда, че притежава, да представлява и да обвързва Дружеството, да осъществи необходимите дейности относно прекратяване на всички застрахователни договори на застраховки от Общо естество на Дружеството, да изпълни всички останали дейности, които предвижда законодателството на Кипърската Република относно временния синдик. Периодът на назначаване приключва едновременно с назначаването на синдика на Дружеството от съда. Съгласно разпоредбите на член 323 на Закона, при публикуването на гореспоменатото назначаване на временния синдик, в Официалния държавен Вестник на Република Кипър, застрахователните договори на Дружеството се прекратяват.

 

Коя е зам.-шефката на КФН

Партизанчето в застраховането

Дядо й е полковник от ДС

02-11Коя е Ралица Агайн, която отговаря за сектор за над 7 милиарда лева, колкото са активите на застрахователните компании в България към края на миналата година.

Името й се появява в парламентарната група на НДСВ в 39-то Народно събрание на крехката възраст от 25 години, лично препоръчана от царските съветници, начело с генерала от ДС Любен Гоцев. В избора й няма нищо случайно, защото Агайн е внучка на прословутия Методи Агайнбивш партизанин, полковник от ДС, който е управлявал концлагерите в Белене и Ножарево. След това става висш служител на МВР в следствения отдел, за когото се твърди, че се е отнасял особено жестоко с „враговете на народа“.Бащата на Ралица Агайн – Ненчо също работи в средите на МВР, като през 1989 г. успява да се издигне до заместник-министър на вътрешните работи. Заради дядо си и баща си получава прякора „партизанчето“ в парламентарната група на НДСВ. През 2005 г. се омъжва за албанеца ЕлвинГури.

В началото на 2014 г. Ралица Агайн беше избрана за заместник-председател на Комисията по финансов надзор с ресор застрахователния сектор.

 

Мая Манолова поиска съдействие от кипърския омбудсман

Нужна е промяна на законодателството

Българският омбудсман изпрати официално писмо до кипърския си колега с молба за съдействие и разрешаване на казуса със застрахователна компания „Олимпик“, тъй като законодателството и в двете държави поставя във вакуум казуса по изплащане на обезщетенията на потърпевшите. „Трябва да се промени законодателството, за да се реши застрахователната криза предизвикана от слабия надзор в България ”, каза за в. „Труд” Мая Манолова.

Вчера тя е изпратила препоръка към председателя на парламента г-жа Цвета Караянчева с препоръка за промяна на законодателството. Манолова е категорична, че Комисията за финансов надзор е трябвало да следи работата на застрахователя у нас и при индикации за проблеми незабавно да информира колегите си в Кипър, за да вземат мерки.

 

След среща с кипърския посланик

Пращаме експерти в Кипър

Готови сме да изпратим веднага експерти от КФН в Кипър, както и да приемем ваши специалисти в България, за да изясним проблема и да намерим спешно път за разрешаването му. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева на среща с посланика на Кипър Мариос Кундуридес.

„Засегнати са много хора, а все още нямаме официална информация от кипърската страна относно процедурата, по която ще бъдат изплатени обезщетенията, посочи Захариева.

На разговора присъства и председателят на КФН Карина Караиванова, която информира посланик Кундуридес относно тяхно запитване, отправено към кипърското финансово министерство на 7 август, на което все още не е получен отговор.

Той увери вицепремиера, че ще съдейства за организирането на среща и изясняването на детайлите по случая.

 

Заради фалита

Прокуратурата и ДАНС разследват КФН

Между България и Кипър няма двустранни спогодби

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по повод прекратяването на дейността на клона на Застрахователна компания „Олимпик“ в България. Предмет на проверката са начинът на осъществяване на държавния застрахователен надзор от страна на Комисията за финансов надзор (КФН), действията на ресорния й заместник-председател Ралица Агайн, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ и на самото управление, отговорно за конкретния застраховател. Ще бъде проверено и дали са спазени на изискванията на закона за започване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България, изпълнението на правомощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов надзор, както и упражняването на текущ надзор, включително след издадената забрана „Олимпик“ да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните. Юристи обясниха вчера, че е рано да се говори за извършени нарушения или престъпления от страна на КФН или конкретно на Агайн и други служители, доколкото липсва информация за разменената във времето кореспонденция между комисията и КФН в Република Кипър, относно „Олимпик”. Към момента е сигурно само че между България и Кипър няма двустранни спогодби нито за застрахователната дейност, нито за транспорта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България