Опасна игра с ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“

Румен Петков предупреди, че се посяга върху сигурността на централата

Опасен експеримент с ядрено гориво подготвя ръководството на АЕЦ “Козлодуй” . Затова предупреди лидерът на АБВ Румен Петков.

“Посяга се грубо върху интереса на българската държава, сигурността на централата и се обслужват чужди интереси”, категоричен бе Петков.

Той поясни, че става въпрос за обявена обществена поръчка от атомната централа. Единствената оферта по въпросната поръчка бе отворена на 30 юли, но шефът на отдел “Обществени поръчки” в АЕЦ “Козлодуй” отказа коментар, с мотив, че комисията по процедурата продължавала работа и докато не приключи, не можело да се дава информация. Шефът на атомната централа Иван Андреев заяви пред репортер на “Труд”, че е в отпуск и ни препрати към пиара.

На 29 май АЕЦ “Козлодуй” обявява процедура “Договаряне без предварителна покана за участие” за “Разработване на Технико-икономическа обосновка за лицензиране и внедряване на усъвършенстван тип ядрено гориво на блокове 5 и 6” на централата.

Прогнозната стойност на анализа, който ще позволи вкарването на ново гориво, е 3 млн. лв. От ръководството на централата са изпратили оферта единствено до “Уестингхаус-Швеция”, т.е. поискали са “Уестингхаус” срещу 3 млн. лв. да похвали собственото си гориво за ядрената централа, коментира Румен Петков.

Той обясни, че АБВ са потърсили становища от експерти, които били категорични, че експеримент с ново ядрено гориво представлява посегателство върху сигурността на двата блока.

Румен Петков припомни и натиска от бившия шеф на ЕВРАТОМ - Агенция по доставките Стаматиос Цалас от юли 2016 г. “Писмото е изключително цинично и е ярък пример на политически рекет и демонстрация на зависимост на висш държавен чиновник”, посочи Петков. Цалас настоява пред шефа на АЕЦ “Козлодуй” централата да проведе експерименти с американски уранови касети, произведени от “Уестингхаус”.

Той мотивира исканията си към с императивното настояване за “диверсификация” - разнообразяване на източниците за доставка на ядрено гориво.

България има договор за доставки на свежо ядрено гориво с ТВЕЛ, който изтича в края на 2020 г. След изтичането на този договор трябва да направи търг, а изискването на ЕВРАТОМ е доставките да се диверсифицират.  Нашите реактори ВВЕР-1000 могат да работят с горивото, което получаваме към момента. Другият производител на такова гориво за ВВЕР-1000 е Уестингхаус-Швеция.

Факти: Аварии в Чехия и Украйна

В чешката АЕЦ “Темелин” имаше разхерметизация на касети, производство на “Уестингхаус” , след което Чехия се отказа от услугите на този доставчик.

През 2012-2013 г. в два енергоблока на Южноукраинската АЕЦ бяха отчетени нарушения в работата на касети, американско производство. Изясни се, че тези нарушения са предизвикани от конструктивни несъвършенства на “Уестингхаус”.

В Министерството на енергетиката на Украйна уверяват, че “Уестингхаус” е усъвършенствала конструкцията на сборките си. Въпреки това експерти виждат в решението на Киев да възобнови използването на гориво на “Уестингхаус” в своите АЕЦ заплаха за ядрената безопасност в региона.

Към момента реактор в Южноукраинската АЕЦ изцяло е зареден с американски касети.

Богомил МанчевБогомил Манчев, председател на „Булатом”: Може да застраши енергийната ни система

Ако се ползва горивото на Уестингхаус, но после не се постигнат заложените параметри на реактора в АЕЦ “Козлодуй”, компанията трябва да плати неустойка, заяви Богомил Манчев, председател на “Булатом”.

“Изненадата в цялата ситуация е начинът, по който се възлага обществената поръчка. Ако вие произвеждате гориво и ви давам да си направите сами анализ, какво ще кажете – естествено, че горивото е добро”, коментира експертът. Според него трябва да има конкурентен избор и обосновката да я направи друга компания.

По думите му, ако се появи технически проблем с горивото, има риск за авария от нисък порядък в атомната ни централа.

“Една разхерметизация на горивото би довела до последствия в инсталацията, а оттам до дългосрочен ремонт в някой от реакторите. А спирането на един реактор с мощност 1000 MW, разбира се, ще се отрази на енергийната система на България”, категоричен беше Богомил Манчев. И напомни, че в Украйна и Чехия е имало проблеми с горивото на Уестингхаус.

атанас тасевПроф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Има пропуски в обществената поръчка

Сигурността на реакторите на АЕЦ “Козлодуй” е гарантирана, коментира пред “Труд” енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Има двама големи доставчици на ядрено гориво и това са руската ТВЕЛ и “Уестингхаус”. Те работят по нови горивни касети и сега се решава въпросът дали те могат да бъдат съвместими с нашите реактори. Пробваха се в Украйна и Чехия, но там опитите не бяха много успешни, уточни експертът. Ако анализът на “Уестингхаус” (Westinghouse Electric Sweden AB) потвърди, че горивото е съвместимо, но даде проблеми, то консултантът трябва да поеме последствията, категоричен е проф. Тасев.

Той напомни, че Европейската комисия настоява страната ни да диверсифицира доставките на ядрено гориво. Дали обаче това ще е горивото на “Уестингхаус”, тепърва ще стане ясно. Дори консултантът да каже “да”, това не означава, че българската централа ще ползва това гориво. Следва проблемът с цената и начинът на съхранение на отработеното ядрено гориво, тогава ще спечели компанията, която даде по-ниска цена, уточни енергийният експерт.

По думите му има недостатък в процедурата по обявяване на обществената поръчка за анализ на ядреното гориво на “Уестингхаус” дали може да се ползва за АЕЦ “Козлодуй”. По-уместно е било анализът да се изготви от руската ТВЕЛ, за да се гарантира безпристрастност на оценката, посочи проф. Тасев.

През 2018 г. увеличават мощността на VI блок с 43 млн. лв.

Планираните средства за увеличаване на мощността на шести блок през 2018 г. са 43 млн. лева. Това каза изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Андреев пред журналисти. Средствата ще се покрият изцяло от ядрената централа, допълни той.

“До края на 2017 година бяха похарчени 262 млн. лева за пети и шести блок, като 180 млн. лева изразходвахме за повишаване на мощността”, уточни Андреев.

Удължаването на живота на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе подписан след като се установи, че всички изследвания са потвърдили безопасността на работата на енергоблока и той ще може да бъде експлоатиран още 30 години. През септември ще бъде подадена документацията за подновяване на лиценза на блока в Агенцията за ядрено регулиране. Той ще бъде за срок до 10 години.

Условия" Русия не гарантира за чуждо гориво

Единствено конструкторът може да даде гаранции за безопасността на произведените от него ядрени реактори. Касетите с гориво са част от реакторите. В случай, че в руските реактори се сложат американски ядрени касети, конструкторът не гарантира безопасността.

В момента предстои удължаване живота на 6 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Едно от условията на производителя е да не се вкарват чужди ядрени касети в реактора. След първото 10-годишно удължаване на експлоатацията на 5 и 6 блок е възможно и второ за още 30 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България