Отец Зоран Мамучевски от Горна Оряховица: Само с добро сърце и вяра стават чудеса

Младият духовник от Македония е отдаден на Бог, но издържа семейството си с аутсорсинг

Отецът смята, че най-важното е да има мир и разбирателство на Балканите

Доброто трябва да се случва всеки ден. Само с доброта в сърцето и силна вяра, идват чудесата! В това е убеден отец Зоран Мамучевски, който е предстоятел на храма „Свети Трисветители“ в квартал „Пролет“ в Горна Оряховица и на църквите в селата Раданово и Петко Каравелово в община Полски Тръмбеш.

Към малкия молитвен дом в железничарския град има модерно обзаведена кухня, която се е прославила като място, където бедни хора могат да получат топла храна. Самият отец Зоран често е спонсор на църковната трапезария, а тя храни около 50-70 души, като продуктите са предимно дарение от миряни.

Духовникът на Христова възраст служи от 6 години. Родом е от град Берово, Македония. В родословието на 33-годишният Зоран Мамучевски е имало духовници, а той от дете е мечтаел да стане свещеник. Завършил е Духовната Семинария „Св. Климент Охридски“ в Скопие през 2005 г. След това продължил обучението си в Православния богословски факултет към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Завършил за три години, защото взел две години следване за една. Магистратурата си пък изкарал в Института за православни християнски изследвания в Кеймбридж, Великобритания.

„Специализирах пастирско богословие. Обучението беше с много практически занимания в институции и най-вече в болници. Работех много с болни деца и пациенти, които са близо до смъртта, и на които трябваше да се вдъхне успокоение в дните и часовете преди да си тръгнат от този свят. Това обучение се оказа изключително полезно за култивиране и предлагане на милосърдие“, споделя отец Зоран Мамучевски.

След като се дипломирал успешно през 2010 г., великотърновският митрополит Григорий го поканил да служи в епархията, защото има нужда от млади свещеници.

„Приех и не съжалявам. Със съпругата ми Бранислава, която също е македонка, почувствахме, че това е нашето място, където ще отгледаме трите си деца - Ана Мариа /9 г/, София Мариа /5 г/ и Максим, който е на 2 годинки. Затова решихме да останем да живеем в Горна Оряховица, което е много спокойно градче, и е подходящо за децата ни. Оказа се, че в Свищов имам мои родственици със същата фамилия. Разбрали за мен, дойдоха и ми се обадиха. Беше много трогателно преживяване“, споделя духовникът.

Отец Зоран разказва с гордост за църквата, в която служи в момента.

„Преди години в най-големия квартал в Горна Оряховица било захванато строителството на параклис, но градежът бил изоставен. Мястото бе запустяло, осеяно с бурени, боклуци, спринцовки. Почистихме го и достроихме храма с дарения. В двора бе вдигната чешма, а 80-годишна жена се грижи за градините около църковната сграда. Мечтата ми беше хората да разпознават мястото като божи дом. Църквата е малка, но пък като се съберат повече посетители, се чувстват по-близки“, обяснява отец Зоран.

Резбованият олтар и иконите в храма са дело на студенти от Великотърновския университет. Набавена била църковна утвар, а подът е застлан с уникален килим с изображение на двуглав орел, символ на единството на държавата и църквата, изработен по идея на божия служител. В момента е в ход кампания за дострояване и разширяване на християнския дом. Готов е проектът на новата камбанария, а четирите камбани вече са купени.

„Хората отвориха сърцата си и помагат кой с каквото може. Идват и питат от какво се нуждаем. Обяснил съм, че пари на ръка не искам да се дават и затова фирми и отделни лица доставят материали, работници, извършват строителните дейности. Когато разширим църквата, тя ще бъде богато зографисана отвътре също от студенти от ВТУ. Църквата ще е трикорабна“, разкрива благият духовник.

Заради голямата си отдаденост на християнската вяра, отец Зоран Мамучевски бързо се е превърнал в любимец на местните хора. Той е тачен и заради многобройните инициативи, които провежда извън богослуженията. Младият мъж в расо организира и провежда курсове по църковно песнопение, по типик (б.а.богослужебен устав), неделно училище, както и приготвяне и раздаване на храна на нуждаещи се.

Добрите си дела, мъдрият духовник обяснява с библейското златно правило: „И така, всяко нещо, което желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях; защото това е същината на закона и пророците!“.

В църквата „Свети Трисветители“ идват все повече хора за венчавки, кръщавки, за опело. „Тайнствата са пулса на храма. Но ролята на свещеника е и да изслуша хората и да ги утеши. Той е като психотерапевт. Много често хората бъркат духовните с душевните проблеми и трябва да има някой, който да ги ориентира“, категоричен е отец Зоран. Той коментира, че политиката винаги е била свързана с много страсти. „Политиците забравят, че трябва да направят най-доброто за тези, които са ги избрали и са ги овластили. Никога не бива да се водим от идеологии“, изтъква духовникът.

Мъжът в расо не крие, че е притеснен и за случващото се в Македония. „Там хората в момента са разделени и не знаят кое е най-доброто за тях. Семействата са пръснати и много мои сънародници са поели по света, за да търсят препитание, щастие и по-добър живот. Най-важното е да има мир и разбирателство на Балканите“, допълва отец Зоран.

Освен, че е ангажиран с многобройните църковни дела, духовникът работи и допълнително, за да издържа многочленното си семейство. До преди шест месеца е бил ръководител на Православния център „Проф. Тотю Коев“ към Великотърновския университет и на Православната Фондация „Дякония и мисия“. Една година е работил в общината в Горна Оряховица, където е разработвал европроекти. В момента се занимава с аутсорсинг с преводи на английски и обработка на данни.

„Работя предимно нощем и тази дейност мога да я върша и в домашни условия“, споделя отчето. Съпругата му също е служител в IT-сектора. Вкъщи двамата си поделят задълженията. Духовникът не крие, че обича да готви и дори сам меси просфорите за раздаване в църквата в събота вечер и го прави с молитва. Освен това му доставя удоволствие да приготвя специалитети и барбекю с плескавици по македонски. За него трите деца са символ на пълнота, а според библейските предания - Света Троица. „Едно дете е минус, две деца са неутрални, а третото е плюсът“, казва отец Зоран Мамучевски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи