Още два случая на коронавирус у нас, общият брой стана 220 (ВИДЕО)

В пробите от вчера има още два случая, които са в Пловдив - мъж на 35 г. и жена на 60 г. със симптоматика в УМБАЛ "Свети Георги". От вчерашния ден случаите са 18, общият брой е 220. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Хората в Пловдив не са контактни лица на други заболели, уточни той.

Със 100 хил. са случаите в света повече, това е тревожна тенденция. Италия приближава Китай, в САЩ са 54 хил., във Франция - 22 хил.

Две тревожни новини, освен нарасналите случаи, излязоха и първите изследвания след освобождаване на круизния кораб - след 17 дни коронавирусът се намира там, показва изключителна устойчивост. Това предполага фанатична дезинфекция на помещенията, в които се стои", заяви Мутафчийски.

С 492 000 лв. Българската банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе. "Има повече дарители вече, което е много хубаво. Има и много дарители, които са частни лица. Показва се мобилизацията на цялото общество, допълни Мутафчийски.

"На повечето места са осигурени респиратори и тестове. За ВМА – автоматизирана система за екстракция на РНК, както и окомплектоване с кит-ове. За Ловеч – 3 мобилни респиратора. Мобилни апарати за механична вентилация в МБАЛ „Света Петка” във Видин и във Враца”, посочи проф. Мутафчийски.

В Стара Загора има двама установени пациенти.

Освен случая на Кирил Домусчиев, има още един пациент с една отрицателна проба, каза проф. Мутафчийски. Прави се и втора проба в рамките на 24 ч. Ако и тя е отрицателна, тогава може да имаме още двама излекувани пациенти. Това ще се разбере още днес.

"Може да се похвалим, че вече грип няма. Това значи, че вече колегите трябва да мислят, ако има двойна пневмония, трябва да изпращат в указаните лаборатории за сигурна диагноза материал", каза проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Ние използваме тестове от испански, английски и немски производители, каза проф. Мутафчийски. На ден се правят по около 300-350 теста.

Все още обаче няма потвърждение дали 4-годишното дете от Велико Търново е с коронавирус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България