Пак гаф, и пак Тръмп

А може и да е за добро

Какво е важно сега за европейците

Eто че Тръмп пусна поредната си бомба. Тъкмо изглеждаше, че страните от Г-7 са се споразумели по някои важни въпроси, а той взе, че оттегли одобрението си. Може пък и да е за добро.

Усърдният протекционист Тръмп ясно показа в Квебек, че няма никакво намерение да се отказва от досегашната си политическа линия на “America First”, която внася огромен разкол между европейците и САЩ. Презрителното отношение на Тръмп към Г-7 просто нямаше как да остане прикрито. За него срещата в Квебек явно е била досадно задължение...

Надменността, която Тръмп излъчваше по време на цялата среща в Канада, трудно би могла да бъде надмината. Президентът пристигна късно и си тръгна по-рано от всички, но не пропусна да се накара на медиите, заплаши съюзниците си с окончателно спиране на търговските отношения, ако не се откажат от твърдата си позиция в спора за митата, самопохвали се за укрепването на американската икономика, атакува предшественика си Барак Обама. А накрая и заяви, че Русия трябва отново да бъде поканена за участие в Г-7, с което застана открито срещу държавните и правителствени ръководители с изключение на италианските.

Игричките на Тръмп не са нещо ново. В Квебек той показа типичното си поведение на тиранина от Белия дом. Явно е време да свикнем с мисълта, че отношенията между Тръмп и неговите съюзници в Европа няма да се подобрят. Американският президент действително е убеден, че “в продължение на десетилетия САЩ са били само използвани”, което повече нямало да бъде допускано. А партньорите на САЩ Тръмп неслучайно нарече “така наречените съюзници”.

Останалите шест държавни и правителствени ръководители не успяха да откажат Тръмп от неговия протекционистки уклон, нито от замислените от него наказателни мита. Толкова по-важно беше те да защитят позицията си пред него, макар че това не решава основните проблеми. За европейците обаче е важно поне да направят опит да защитят базиращия се на правила международен ред в света – дотогава, докато Вашингтон, дай боже, се вразуми.

Със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари