Пак скандал в Слънчев бряг

Нагъл концесионер се готви да строи върху дюните на защитената територия на плаж “Централен”!

Последните дюни в Слънчев бряг изчезват

Нагъл концесионер от Слънчев бряг се готви да строи заведения върху дюните на защитената територия на плаж "Централен", за това алармираха потресени летовници от курорта. Става дума за района между хотел Бургас и станцията на Министерски съвет в Слънчев бряг. Възмутените граждани предоставиха на медията ни снимки, от които ясно се вижда, че красивите и защитени със закон дюни в тази част на плажа вече са унищожени от тежка строителна верижна техника, която може да попадне там единствено с разрешението на концесионера.Освен това на мястото ясно се виждат и прокарани тръби с кабели за ток.

Кой е този човек, който може толкова нагло да гази законите в нашата страна? Всъщност това далеч не е първото нарушение на въпросния концесионер. Оказва се, че в дейността на боса на плаж „Централен“ отдавна има констатирани и санкционирани цял куп безобразия, датиращи много преди случката с настоящия казус. Сиреч, в Слънчев бряг от доста време цари брутално беззаконие, далеч по-скандално от дребните проблеми, с които в последно време ни занимават масовите медии.

В следствие на тази нова ултра-наглост, към момента на мястото на защитената територия в Слънчев бряг вече има унищожени десетки дюни, както и големи части от уникалната дюнна растителност, вирееща доскоро свободно на Централния плаж в курорта. Картината става още по-безумна от факта, че всичко това се случва посред бял ден пред изумените очи на хиляди чужди и наши туристи. Това обаче не спира концесионера, който невъзмутимо продължава с откровено незаконните си действия.

Скандалът става тройно по-голям и от детайла, че според Закона за защитените територии, от концесионера се изисква опазване на дюните, а не тяхното унищожаване. В случая обаче те не само, че не се пазят, а тенденциозно се унищожават. Именно от него. Нещо повече. Концесионерът на плаж „Централен“ не е поставил нито една табелка, с която да е обозначено наличието на пясъчни дюни, които са защитени! Явно той се интересува единствено от това, възможно най-бързо и тихо да построи нови заведения на плажа, които след това светкавично да пусне в експолатация. В резултат на това, багерите масово мачкат малкото девствена територия, останала в района на най-популярния ни морски курорт!

Нещо повече, пред журналистите на „Флагман“ концесионерът най-безочливо заявява, че всичко това е негова дело, че той иска да прекара осветление, за да си освети плажа през нощта. Излиза, че важно е желанието на концесионера, а дюните да вървят по дяволите.

През следващите седмици на нас пък ни остава единствено да изчакаме и видим, дали държавата в лицето на съответните институции ще вземе мерки за да спре самозабравилия се концесионер, който безнаказано и нагло дерибейства, като унищожава природни богатсва без никой да му държи сметка за действията.

И тук възниква въпросът – защо този концесионер остава недосегаем? Кой го покровителства вече 16 години? Защо, публичното внимание е съсредоточено само върху Северния и Южния плаж на Слънчев бряг, на Централни тихомълком се нарушават всякакви закони!

И още: Ще остави ли държавата концесионерът на плаж "Централен" в Слънчев бряг да унищожава с лопата и тежка верижна техника последните защитени и запазени дюни в най-големия ни черноморски курорт? Защото, ако го остави, то тогава определено нещо не е наред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България