Паметник на екологичната глупост, корупция и лобизъм

Нали уж българският планински туризъм не беше заплаха за европейските курорти?

В сряда Бойко Борисов беше атакуван в европейския парламент лично от председателката на европейските зелени – Ска Келер. Германката попита българския премиер защо е разрешил строителство на ски курорт и незаконна сеч в Пирин. Като оставим настрана, че това са откровени лъжи, по-интересен ефактът, че европейска политическа сила атакува българския премиер директно за развитие на туризма у нас. А нали уж не сме били заплаха за западните курорти?

Можем да им бъдем конкуренция – и те го знаят

Българските планини имат огромен потенциал да пренасочат значителен поток туристи от западните курорти, поради две просто причини – за разлика от Запада, ние сме целогодишна дестинация и за разлика от Запада, ние можем да вдигнем цените тройно и пак да сме по-евтини.

Всичко това е осъзнато много отдавна от европейските туристически асоциации и съответните политици и лобисти, които защитават техните интереси. Например, през 2006 г. френският депутат Венсан Ролан изготвя доклад до тогавашния премиер на Франция, в който казва, че е възможно „бързото развитие на зимните курорти в България да се превърне в заплаха за френските курорти по отношение на контингента на чуждестранните туристи“, като изрично цитира британските туристи, които се пренасочват масово от Франция към България.

По думите на член на борда на концесионера на ски зона Банско, швейцарският посланик също е взел директно отношение по темата. На въпрос защо швейцарското посолство заклеймява ски зоната като незаконно изградена, посланикът се е извинил, но препоръчал на България да не изгражда много ски зони, защото това било грешка, за която Швейцария съжалявала – и алпийската държава щяла да ни помага да не я допуснем. Посланикът удържа на думата си и българо-швейцарската програма финансира създаването на план за управление на парк Пирин, който налага забрани за развитие на ски съоръжения дори в миниатюрната туристическа зона с площ 2% от парка. Същата програма съвсем официално отделя и 10 млн. лв. за еко-лобизъм в България срещу развитието на планински туризъм, които официално се управляват от национален консултант по туризъм на швейцарското федерално правителство.

Българите се продадохме и свихме уши

Типично за държава с дълбоко провинциален манталитет и кириак-стефчовски навици, България клекна напълно пред чуждестранния натиск. Екоминистерството одобри безкритично почти всички планове за управление, разписани от чуждите лобисти, в резултат на което Рила, Пирин и Витоша са напълно блокирани за развитие на планински туризъм. През 2012 г. отново под чуждестранен лобизъм се приемат изменения и допълнения в Закона за горите, които де факто правят изграждането на ски писти и лифтове невъзможно на територията на цялата държава.

Междувременно, малка България се оказва и държавата с най-голяма територия под защитата на НАТУРА 2000 от целия Европейски съюз – над 30%. На всичкото отгоре, България приема закони за НАТУРА 2000, които са безпрецедентно рестриктивни. Въпреки че европейският туризъм използва мрежата от защитени местности като туристически актив, у нас тя се превръща в примка от злокобни забрани и абсурди. Гробища и летища се оказват покрити с ценни треви – хората не могат да закопаят починалите си близки, самолети не могат да излитат. Отдавна изчезнали делфини тръгват да плуват по Дунав, невиждани от десетилетия безценни лалугери и катерици по документи са плъзнали из цяла Северна България, уникални риби и миди скачат из пресъхнали реки и какво ли още не – страната ни се превръща в паметник на екологичната глупост, корупция и лобизъм.

Разбира се, всичко това се случва с гласното или негласното съгласие на българските политици, които приемат закон след закон и наредба след наредба в интерес на чуждестранни интереси. Някои от тях дори активно играят ролята на лобисти – както вицепремиерът Каракачанов разкри, лидерите на Реформаторския блок са поставили като коалиционно условие Борисов да блокира планинския туризъм в Витоша и Пирин.

Лъч надежда

Както често се случва, спасението идва от най-неочакваното място. Поради липсата си на обвързаности и в типичен негов стил, вицепремиерът Валери Симеонов за пръв път изказа от най-високо държавно ниво подозрения, че чуждестранни бизнес и политически интереси са блокирали българския планински туризъм през последните 15 години. Това като че ли вдъхна смелост на всички институции и политици по веригата. Красимир Каракачанов разкри лобизма на лидери на Реформаторския блок срещу български планински курорти в рамките на предходното правителство. Кметът на Банско Георги Икономов поиска довършване на започнатата още преди три години процедура за промяна на плана за управление на Пирин и Министерски съвет я одобри – правейки първа стъпка за построяването на втори кабинков лифт. Столична община също реагира и тръгна по утъпканата от Икономов пътека – планът за парк Витоша също ще бъде изменен, така че да се даде разрешение за подмяна и модернизация на допотопните лифтове. Всички работодателски организации се обединиха в декларация срещу екологичния рекет, обявявайки на висок глас, че той саботира не само туризма но и цели сектори като металургия, рудодобив, пътно и инфраструктурно строителство, и т.н. Дори премиерът Борисов зае твърда позиция в Страсбург и даде лични гаранции на лидерката на европейските зелени, че в българските курорти няма да се прави нищо незаконно, а просто ще се развива спортната инфраструктура.

Как ще продължи битката?

Чуждестранните лобисти няма да се откажат – залогът е прекалено голям. Организираните от ДСБ, Да, България и Зелените протести вероятно ще продължат, макар и с все по-неясна цел, мотивация и лозунги. След като Симеонов изказа на висок глас истината, че съществува целенасочена и финансирана отвън атака срещу целия български планински туризъм, вдигането на призив срещу туризма в подкрепа на брадатия лешояд се превръща в самопризнание. Поради тази причина, усилията на чуждите лобисти ще се насочат към създаване на нормативен хаос, който просто да отложи максимално във времето постигането на реални резултати.

Такъв пример беше опитът на лобистите да излъжат премиера Борисов като той внесе незаконно решение в Министерски съвет за измяна на плана за управление на Пирин, което впоследствие да падне в съда. В Страсбург Борисов с половин уста призна за тайната среща между него и представители на WWF в Министерски съвет, като няколко часа по-късно ClubZ потвърди информацията. Вчера алпинистът Боян Петров внесе незаконния текст като предложение до МС и МОСВ. Със сигурност това ще бъде и стратегията за Витоша – WWF ще се опитат през близки до тях общински съветници (Марта Георгиева, Иво Божков) да изнудят кмета Фандъкова да внесе също незаконни текстове, които да паднат в съда и да гарантират, че Витоша ще остане недостъпна мъртва планина. Най-голямата въпросителна е как лобистите ще се опитат да блокират заявените от Симеонов промени в Закона за горите, които да отблокират генерално развитието на планинския туризъм в цялата страна. След изпадането на Реформаторския блок от Народното събрание, те де факто нямат преки представители в законодателната власт. Вероятно натискът върху парламента ще бъде осъществен чрез ежеседмични протести и опити за неговото блокиране.

Ако българският планински туризъм няма как да бъде конкурентен на западните курорти, то тогава с каква цел се изливат всичките тези пари, лобизъм, политически натиск и организация?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи