Парламентът избра Марияна Николова за вицепремиер

Със 116 гласа "за", и след 4-часови дебати, парламентът освободи вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова за заместник министър-председател на негово място.

Против номинацията на премиера Бойко Борисов гласуваха 62 народни представители. Нямаше въздържали се.

Общо 178 депутати участваха в гласуването.

Рокадата в кабинета мина с гласовете на ГЕРБ (89 депутати), Обединени патриоти (19 от общо 27), но без "Атака", които не гласуваха, "Воля" (6) и двама независими народни представители. Против гласуваха от БСП (45) и ДПС (17).

Веднага след избора й Николова положи клетва пред Народното събрание като вицепремиер по икономическата и демографската политика.

Марияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и административни практики“ и „Право“ в СУ „Свети Климент Охридски“.

Вписана е в Софийска адвокатска колегия. Има редица обучения и специализации в страни-членки на ЕС - Германия, Австрия и Великобритания. Работила е в „Топлофикация“ АД като юрисконсулт. Заемала е различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Работи като директор на Дирекция „Правнонормативна дейност“ в МЗХ. През 2014 г. става член на Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие”. През 2015 г. работи като държавен експерт в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. От 2015 до 2017 г. е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита” в НЕК. Професионалната й кариера я отвежда и в Държавната агенция за метрология и технически надзор към Министерство на икономиката.

Преподавател е по структура на администрацията и административен процес в Института по публична администрация към МС.

От май 2017 г. е началник на политическия кабинет на заместник-министър председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Владее свободно немски и английски език

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика