Политически дивиденти на гърба на строителите

Ще противодействат на всички опити за злоупотреба с европейски средства

В сектора работят 250 хил. души

Oпит за некоректно трупане на политически дивиденти се прави на гърба на строителния бранш, смятат от Камарата на строителите в България (КСБ). Браншовата организация изпрати писмо до директора на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Виле Итала с искане за незабавна среща. На нея искаме да представим позицията си във връзка с разпространението от определени медии на подвеждащи, не отговарящи на истината информации, касаещи изпълнението на инфраструктурни проекти, финансирани с пари от европейските фондове, каза за „Труд” изпълнителният директор на Камарата на строителите инж. Мирослав Мазнев.

„КСБ и фирмите, нейни членове, винаги са работили, спазвайки стриктно законите, като усилията ни са били насочени към създаване на честна и прозрачна конкурентна среда и ясни правила в бранша”, пише в писмото до ОЛАФ. В страната са регистрирани близо 5100 строителни фирми, в които работят над 250 хил. души. Конкурсите и обществените поръчки се провеждат съгласно българското и европейското законодателство и вярваме, че в страната съществуват институции, които работят добре и гарантират тяхната законност и прозрачност, посочват от Камарата. „С оглед наближаващите европейски избори, които през 2019 г. съвпадат с местните избори в България, ставаме свидетели на медийни атаки, зад които прозират политически интереси. Сайтове, наричащи себе си „разследващи”, а всъщност работещи на принципа на пощенската кутия, с неясно и непрозрачно финансиране, разпространяват фалшиви новини (fake news) срещу водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци”, посочват в писмото. „Обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и непрозрачност на обществени поръчки прераснаха в обвинения за злоупотреби с евросредства, за да преминат всички граници и да достигнат до зловещата манипулация за връзка с убийство на млада жена, водеща на тв предаване. Въпреки бързата работа на следствените органи, довела до разкриването на това престъпление и задържането на извършителя негативният отзвук в международен план към страната ни бе огромен”, посочват от камарата. Кулминацията в тази груба манипулация настъпи с внасянето на т.нар „петиция за независимо разследване и замразяване на еврофондовете”, на сайта „Биволъ”. КСБ счита, че всички договори по европейските програми са реализирани законосъобразно и под контрола на българските и европейските институции. Нееднократно Камарата на строителите е декларирала желанието си за партньорство с ОЛАФ и намеренията си да противодейства на всички опити за злоупотреба и измами с европейски средства. В края на писмото Камарата изразява желание и готовност за съвместни инициативи, свързани с прозрачността при усвояването на европейските средства.

 

Готови са на протести след 18 ноември

Искат оставки заради уронване на престижа

Комисия за професионална етика разглежда жалбите

„Искаме оставките на четирима депутати от БСП заради политическото говорене и уронването на авторитета на строителния бранш с необосновани внушения за корупция”, каза изпълнителният директор на Камарата на строителите инж. Мирослав Мазнев. Един от тези депутати е Елена Йончева. „Искаме г-жа Йончева да обясни къде е връзката корупция–качество. Когато искаш да ти дойде майстор и да ти направи банята и се получат някакви отклонения в качеството, има ли корупция? Недостатъци, свързани с качественото изпълнение има навсякъде по света. Но когато се говори за корупция и се увлича цял бранш с такива тежки обвинения, когато се говори преди да има каквито и да е доказателства - това уронва престижа както на бранша, така и на заетите в него хора. Вече станаха твърде много атаките срещу нас. Това влияе върху доверието от чуждите ни партньори”, заяви Мирослав Мазнев. Той допълни, че браншът все още не е получил извинение от президента Румен Радев за думите му след трагедията в Своге, които уронват престижа на целия отрасъл, както и че само той не е отговорил на поканата на Камарата за среща.

Изпълнителният директор на КСБ потвърди решимостта на организацията за протестни действия след 18 ноември срещу хора, които уронват престижа не само на бранша, а и на държавността, но остават ненаказани.

 

Действията трябва да имат законно основание

Поставят въпрос на премиера за G.P. Group

Искаме среща и с премиера Бойко Борисов, каза изпълнителният директор на Камарата на строителите инж. Мирослав Мазнев. На срещата ще поискаме да ни се даде ясен отговор на какво основание е взето решение "Джи Пи Груп" АД (G.P. Group) да бъде извадена от участие в проекти с европейско финансиране, продължи той. Според него, ако някой е нарушил определени закони трябва да се предприемат съответните действия. „Но когато се предприемат действия, те трябва да отговарят на законните основания”, заяви инж. Мазнев.

Към Камарата на строителите има Комисия за професионална етика, в която постъпват различни жалби. Те се обсъждат в един широк състав, след което се вземат и съответните решения, обясни инж. Мирослав Мазнев. „Почти всички, които са ни питали, са останали удовлетворени от това, което е направила Камарата”, допълни той. В някои случаи е ставало въпрос и за корупция. Например кметът на столичния район „Младост” Десислава Иванчева беше спряла неоснователно разрешение за строеж и беше арестувана с обвинение, че са искали определени средства за да се придвижат документите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България