Полк. Иван Маламов - Отличникът

Полк. Иван Маламов е новият началник на Националния Военен университет “Васил Левски” във Велико Търново. На 15 август бе назначен на отговорната длъжност с Указ на президента Румен Радев.

Иван Маламов идва от Пловдив, където е бил командир на 110-и логистичен полк. Първенец е на “Випуск 2017” от магистърската програма “Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във факултет “Национална сигурност и отбрана”. Завършил е военното училище в Шумен специалност “Артилерийско въоръжение”, и ВА “Георги С. Раковски”. През военната си кариера е заемал длъжностите: командир на взвод, командир на рота, началник на отделение в щаб, командир на батальон за ремонт на въоръжение и заместник-командир на полк. Семеен е с двама сина.

Новият ректор на военния ВУЗ не е избран за поста случайно. Достолепен, деен, амбициозен и с конкретни идеи за развитието на университета. Говори ясно, точно, лаконично, премерено без излишни емоции и със скромност. Подминава с усмивка въпросите за личните успехи и бърза да напомни за максимата, че всеки офицер трябва да има в раницата си маршалски жезъл. Признава обаче, че предложението да заеме поста на началник на НВУ го е изненадало.

“Военният университет е основно звено от въоръжените сили и задачата му е да осигурява добре подготвени офицери. Давам си сметка, че отговорността е огромна. Най-вече към момчетата и момичетата тях трябва да обучим и да ги изградим като достойни военнослужещи, които да са адекватни на новите реалности”, категоричен е полк. Иван Маламов.

Не е тайна, че задачата му не е лека. Той поема управлението на Националния военен университет в труден момент, когато авиационният факултет се отделя и става самостоятелно учебно заведение. “Това е решение, което трябва да се осъществи. Не знам как ще се отрази на НВУ. На този етап не мога да кажа. Нито на нас, нито на колегите в Долна Митрополия обаче ще е лесно, защото това е най-малкото технологично труден процес”, подчертава ректорът.

Когато приемал университета, си поставил за цел утвърждаването му като водещо учебно заведение във военно-образователната система в национален и международен план. “Важно е да задържим и да мотивираме новоприетите курсанти да останат в университета. За тях първите месеци са решаващи, защото е трудно след свободата, която имат навън, да попаднат в друга обстановка и да са под режим. Налага се да променят съзнанието и навиците си. Всеки военнослужещ трябва да има усещането за самодисциплина”, разсъждава ректорът на НВУ.

Полк. Маламов е категоричен, че трябва да се увеличи приема на курсанти и студенти. В университета има чудесни преподаватели и този потенциал трябва да се използва пълноценно. Целта му е да бъдат привлечени и чужденци като обучаеми във военното учебно заведение.

Предстоят сериозни ремонти на материалната база в университета. Преди 2 г. държавата осигури 16 млн. лева, а реконструкциите са на различен етап на изпълнение. “Хубавото е, че има средства, но е необходимо да бъдат вложени по най-разумния начин. Храненето на курсантите е осигурено. Бившият началник е сключил договор с фирма доставчик”, информира полк. Маламов.

Гордее се, че в университета има изявени курсанти, които печелят награди на конкурси и състезания, изявяват се със свои научни разработки. “Ще стимулирам всеки амбициозен наш възпитаник, защото личният пример заразява. Успехите на университета са и успехи на Велико Търново, както и на цяла България. Ръководството на града и представители на местната власт вече няколко пъти подчертаха пред мен, че НВУ е символ на старата столица”, допълва полк. Маламов.

Той и екипът му подготвят откриването на учебната година, което ще е на 11 октомври. Календарът до края на годината в НВУ е изключително богат, наситен е със събития, включително и международни. Все още обаче има 66 незаети места за курсанти, но очакванията са, че след септемврийското класиране и те ще бъдат запълнени.

“Много е важно да има връзка между поколенията и затова стартирахме важна инициатива. През военното училище са минали хиляди българи, които са дали много за държавата. Възнамеряваме да изградим алея на различните поколения възпитаници. Искам курсантите да знаят и да се гордеят, че учат в университет, в който са се обучавали видни наши сънародници, заемали важни ръководни постове и са получили високи звания. Идеята е насочена и към хората, които са били част от университета. Да им покажем, че не са забравени, а животът и делата им са пример за бъдещите офицери. Връзката между ветераните и младите командири трябва да е близка, за да се предава и усвоява ценен професионален опит”, обяснява полк. Маламов.

Първото мероприятие ще е на 30 август, когато ще имат среща два випуска, завършили преди 45 години. Събитието ще бъде ознаменувано със засаждане на дръвче в Алеята на поколенията.

 

Запален по спорта

Напористият полковник поддържа добра физическа форма със спорт. Казва, че тренира типично мъжки спортове - футбол, волейбол. Споделя обаче, че работата във военния университет е толкова динамична, че дори интервюто приема като време за кратка почивка. “Надявам се да продължа да спортувам и това ще е повод да възродим и подобрим спортната база на Националния военен университет. Има голям потенциал и в тази сфера”, заявява полк. Иван Маламов.

 

За него

Доброто взаимодействие между НВУ и Общината ще продължи

Не познавам добре полк. Маламов, но още от първата ни среща ми направи впечатление, че е сериозен и деен човек. Надявам се, че и занапред ще продължи доброто взаимодействие между община Велико Търново и Националния военен университет.

Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Велико Търново

 

Притежава висока компетентност

Натрупаният професионален опит във военните формирования ще помогнат на полк. Иван Маламов за успешното му приспособяване в университетската среда. Високите му компетентности създават предпоставка за успешно управление на военния ВУЗ. За него е предизвикателство всичко това, но не се съмнявам, че ще положи необходимите усилия и воля за издигане престижа на институцията и за утвърждаване на военния университет в научен и образователен аспект. Пожелавам му сила, мъдрост и далновидност в управлението на най-старото военно училище.

Проф. Венелин Терзиев, експерт по икономика, национална сигурност и социално управление

 

Добрите ни отношения са изключително важни

В лицето на началника на военното училище винаги съм срещал разбиране и съдействие и се надявам, че и с полк. Маламов ще работим добре. Налага се да има взаимодействие между двете институции, особено при бедствия, аварии, при потушаване на горски пожари, при зимни условия. Провеждаме също съвместни обучения на състава и добрите отношения са изключително важни.

Комисар инж. Красимир Кръстев, директор на РДПБЗН-Велико Търново

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети