Посланикът на Русия Анатолий Макаров: Руският президент, който и да е той, ще дойде в България през 2018 г.

Посланикът пя “Моя страна, моя България” пред журналисти

“Руският президент, който и да е той, ще дойде в България послучай 140-годишнината от Освобождението на България. Това вероятно ще се случи през тази година – нали цялата е юбилейна.” Това увери посланикът на Русия Анатолий Макаров, който в четвъртък има среща с български журналисти в централата на СБЖ. Той уточни с усмивка, че мнозина предричат нов мандат на Владимир Путин, но докато изборите, които ще са на 18 март догодина, не минат, името на бъдещия президент няма как да се знае. Предстоящият вот в Русия е причината, поради която за 3 март руският държавен глава не може да дойде на честването в България, но пък патриархът на Русия ще дойде.

Посланикът отговори на доста въпроси и разказа за срещите си с в България с много кметове и обикновени хора. Дипломатът посочи, че навсякъде в страната ни, която той вече смята и за своя нова родина, е посрещан с много любов и приятелство. Той учуди присъстващите с познанството си с много български кметове – изрече имената на много от тях и изказа изключителното си задоволство от срещите си с тях по места.

Г-н Макаров се поинтересува защо в София няма паметник на граф Игнатиев. Той обясни, че вече е имал по този повод разговор с кметицата Йорданка Фандъкова и дори е предложил просто да се отлее бюста на руския генерал, който е във Варна. Най-много въпроси имаше за руските туристи у нас и проблемите с визите, които те имат. Той бе категоричен, че за да се реши този въпрос, трябва да има желание и от двете страни. Ако има решение, то руските туристи биха били много повече отколкото 650 000 – колкото са посетили миналата година България.

Въпросът с поругаването на някои от паметниците също бе коментиран от него. “Чия собственост са паметникът на Альоша в Пловдив и паметникът на Съветската армия?”, попита той и сам си отговори – те са ничии. Дипломатът не пропусна да отбележи, че 21 пъти досега е бил поругаван паметника на съветските воини в центъра на София и нито едни път няма наказан за това. Запитан дали и той няма да коментира или критикува корупцията по високите етажи на властта у нас, както правят други посланици у нас, и дали руските бизнесмени и Руската държава не се притесняват от това, той с усмивка контрира: Корупцията не се ли контролира от Брюксел?”.

Посланик Макаров увери, че много руснаци искат да посетят страната ни, за да се запознаят с красивата ни природа и каза, че може да се развие много поклонническият и балнеотуризмът. Амбасадорът говори разпалено за красотата на страната ни и дори изпя на български песента на Емил Димитров “Моя страна, моя България”. Изглежда, почувствал се в свои води, той даде пример с познанството си и с други наши звезди като Бисер Киров и Лили Иванова, за която специално каза: “Тя е толкова млада и хубава. Всъщност на колко години е, макар че това няма значение.”

Носталгия по миналото

Националната опера и балет в Болшой театър

С носталгия Макаров си спомни за всички български стоки, които липсват сега в Русия – вкусните праскови, грозде и домати, любимите на руснаците български цигари. Той съобщи, че през май 2018 г. в Москва ще има Дни на българската култура, а националната ни опера и балет ще гостуват на сцената на световноизвестния Болшой театър.

“Бъдете сигурни, че ние никога няма да бъдем опасност за вашата страна, аз зная, че 85% от българите не искат лоши отношения с Русия, ние винаги ще бъдем братски народи, които говорят на една азбука и имат общо минало”, каза накрая той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия