Преференциите за вота ще започват от № 100

Промените за машинното гласуване минаха със 115 гласа „за” на първо четене

Камери може да следят пускането на бюлетините в реално време

Преференциите за отделните кандидати ще останат в бюлетините за избори, но ще започват от номер 100 нагоре. А в подредбата на партиите също ще има числова поредност от 1 до 100.

Това ще е решението, което се очаква да бъде подкрепено на второ четене при сегашния ремонт на Изборния кодекс, коментираха пред „Труд” депутати от управляващото мнозинство.

Кулоарните мнения засега се различават от гласуването в зала, където избраниците приеха на първо четене промените в Изборния закон, с които отпаднаха номерата пред партиите и коалициите.

Целта на поправката беше да се пресече т.нар. „феномен 15/15”, с който листите се пренареждат, когато хората гласуват за номера на съответната партия, но отбележат повторно същото число в списъка с кандидати.

От ДПС обаче възразиха срещу липсата на номера срещу партийните формации, защото това би забавило много избирателите в търсенето по списък. От ГЕРБ също дадоха да се разбере, че са склонни да отстъпят.

Поправките на първо четене бяха подкрепени със 115 гласа. С тях се прие още Централната избирателна комисия (ЦИК) да решава в колко секции да има машинно гласуване, но те не трябва да са по-малко от хиляда. Машини ще могат да се поставят само в секции с над триста избиратели, но извън граница – не. Така машинно ще може да се гласува само в България. Машинно гласуване ще бъде въведено, но поетапно.

От БСП разкритикуваха управляващите, че изпълняват становище на ЦИК, с което се обяснява защо не може да се въведе такова и обвиниха мнозинството, че саботират въвеждането на машините за вота.

Електронното гласуване, което трябваше да се проведе за пръв път на идните избори, също се отменя за неопределен период от време. Аргументът тук е, че системата трябва да гарантира 100 процента сигурността на вота, а защита от хакерски атаки се осигурява сложно.

Дебатирано бе и задължителното видеонаблюдение в изборните секции. Ако то се приеме, във всичките над 12 000 секции, трябва да се поставят камери, които да предават в реално време изборния ден, но същевременно да се запази тайната на вота от тъмната стаичка.

 

Данаил Кирилов, ГЕРБ:

Ще гласуваме електронно, когато има сигурност

Имаме амбицията електронното дистанционно гласуване да стане факт, но когато имаме технологична сигурност и обезпеченост на процеса.

В ЦИК имаше консенсус по въпроса, че са необходими корекции и изменения в законодателството с оглед отпадане на абсолютността на машинното гласуване във всички избирателни секции. Това не означава да предлагаме заличаване или отказ от този тип гласуване.

Бих предложил да остане цифровата номерация, но като тя се стартира за преференциалното гласуване от различно число.

 

Юлиан Ангелов, ОП:

За нас е важно да отпаднат номерата на партиите

За нас е важно номерата на партиите да отпаднат. Крайно време е българските граждани да не гласуват за номера, а за определени кандидати. Със законопроекта ни целим да избегнем феномена „15-15”, който се случва на всички партии. На нас патриотите не ни се е случвало, но има други, които са ощетени.

Да спрем това да се гласува за номера. Хората трябва да бъдат интелигентни, когато отидат да направят избора си. ЦИК е създаден при доминацията на БСП и ДПС.

 

Хамид Хамид, ДПС:

Създава се съмнение за въвеждане на образователен ценз

Нашето становище е да се върви само към машинното гласуване, трябва да извадим хартиените бюлетини от изборния процес. Трябва да махнем хартията и химикалката от изборния процес и ще видим ползите от машинното гласуване още от първите избори, на което то ще бъде приложено.

Смятаме, че има няколко по-добри варианта за решаване на проблема „15-15” и ще ги предложим между първо и второ четене. Считаме още, че премахването на номерата от бюлетината не е удачен вариант и създава съмнение за въвеждане на образователен ценз.

 

Крум Зарков, БСП:

Горди сме с IT постижения, а катастрофирахме с прости машини

България е страна на космонавти и горда с IT постижения, а катастрофира през елементарното изискване на Изборния кодекс за няколко прости машини. За пет години постоянно действащата изборна администрация не успя да се справи с осигуряването на няколко хиляди машини за изборния ден. От ЦИК отсякоха „Не” и вносителите побързаха да се съгласят с тази безапелационна присъда.

По какви критерии ЦИК ще избере къде да има машини и къде – не? Единственият резултат от този закон ще бъде още по-ниска степен на доверие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика