Продажбите на нови коли рязко нараснаха

Увеличението в Румъния е 5 път по-голямо отколкото у нас

Продажбите на нови коли в България през август нараснаха с 23,2% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от Европейската асоциация на производителите на автомобили. През август у нас са регистрирани 2887 нови коли, при 2344 година по-рано. За първите осем месеца на годината продажбите на нови коли се увеличават с 21,1% до 23 685 броя.

Повечето държави от ЕС обаче отчитат по-добри резултати. По принцип повишаването на продажбите на коли показва ръст на доходите на хората и печалбите на фирмите. Сега обаче има още един фактор, който е повлиял на пазара. Месец август традиционно е най-слабият откъм продажби, но тази година пазарът на нови пътнически автомобили в Европейския съюз е нараснал с 31,2% на годишна база, като са продадени над 1,1 млн. нови превозни средства.

Промените, които влизат в сила от 1 септември, предвиждат извършването на нови WLTP тестове за изпусканите вредни газове. По тази причина редица производители предлагат досегашната си продукция на по-атрактивни цени, в резултат на което беше отчетен двуцифрен ръст на продажбите на нови автомобили в редица държави от ЕС, включително и на трита най-големи пазара - Германия (+24,7%), Великобритания (+23,1%) и Франция (+40%), където ръстът достигна рекордни стойности.

Отличник е Румъния, където продажбите на нови коли през август са нараснали над два пъти - със 112,9%. На следващите места са Полша (+64,3%) и Литва (+58,5%). А челната петица се допълва от Гърция (+50,3%) и Испания (+48,7%).Само в 6 държави от ЕС ръстът в продажбите на нови коли е по-малък отколкото в България, а в Швеция се отчита спад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес