Проф. Лъчезар Аврамов от БАН пред „Труд“: Озон и витамин С отстраняват вирусите

Проф. Лъчезар Аврамов

Фармацевтичните компании спъват евтините терапии

Поводът да потърсим ученият от Института по електроника на БАН проф. Лъчезар Аврамов е твърдението му, че има лечение за коронавируса, но има и много пречки пред него. Питаме го и кой и защо пречи за масовото използване на озонотерапия, защо фармацевтичните компании нямат интерес от изпитване на метода и кога ще има ваксина. Според професора извънредното положение е ненужно, но мерките са необходими.

- Професор Аврамов, лекарите твърдят, че няма обща методика за лечение на коронавируса, а вие казвате обратното. На кого да вярваме?

- Не бих казал, че лекарите твърдят подобно нещо. Например, проф. Иво Петров в няколко публични изяви твърди, че има фантастични резултати в испанските клиники... Твърдението че няма общоприет начин за лечение е на щаба, а не на лекарите. Истината е следната: За лечението на COVID-19 няма т. нар. специфично лечение, в смисъл няма ваксина и няма специализирани медикаменти за него. Но това не означава, че няма лечение за заболяването. Те се наричат универсални лечения, които са не само за този, но и за всякакъв вид вирус. Твърдим, че съществуват, защото се практикуват ежедневно в един медицински център в София, в който ежедневно се лекуват тежко онкоболни, които периодично се заразяват с различни вирусни инфекции.

- И какви са резултатите?

- Резултатите са на 100 на сто отстраняване на всякакъв вид вирусна инфекция. Става въпрос за прилагане на три метода. Основният метод е така наречената озонотерапия, която представлява интравенозно вливане на физиологичен разтвор, който преминава през един апарат и се обогатява с озон. Още преди 15-20 г. са проведени редица изследвания за механизмите на действие на този озон върху човешкия организъм и върху вирусните инфекции. Доказано е, че методът има два вида въздействие - убива всякакви вируси и действа много силно имуностимулиращо на организма. Този метод се използва на много места по света, съществува и федерация на лекарите, които практикуват озонотерапия. Тази федерация обединява 26 000 медици от 50 държави. Проблемът с този метод се състои в следното: Той не е преминал процедурите на изпитване по критериите на така наречената „медицина, основана на доказателства“, защото подобно изпитване е доста сложно организационно мероприятие и струва доста скъпо. В същото време този метод е евтин - една процедура струва 50-60 лв. А един лечебен цикъл е 5-6, максимум 10 процедури. Ясно е, че няма фармацевтична компания или бизнес структура, която да плати изпитването, защото никога няма да има възвращаемост на инвестициите. Преди 15-ина години СЗО има становище, че процедурата не е научно доказана. Съвсем заслужено Тръмп оряза финансирането на тази организация и доколкото е известно САЩ възнамеряват да излязат от нея, защото тя е съвършено неадекватна по отношение на тази и на всякакви други епидемии. Основната цел на СЗО е научното доказване на скъпите лечения. Всъщност проблемът е финансов. Същото се отнася и за така нареченото интравенозно лечение с витамин C във високи дози, което е още по-евтино и не по-малко ефикасно.

- Не разбирам защо никой не стимулира евтини терапии, които дават добри резултати, ефикасни?

- Защото правилата в медицината се диктуват от фармацевтичните компании. Всичко останало - политици, администрации, дори професионални лекарски организации са помощни органи за утвърждаване и реализация на скъпоструващи и нискоефективни медицински практики. През 2002-2003 г. се разпространи епидемия от тежък остър респираторен синдром (Severe acute respiratory syndrome) с причинител корона вирус, който така и беше наречен - SARS-CoV. Бяха заразени над 8000 души, от които 775 души в 17 държави починаха - смъртност почти 10 на сто. Бяха хвърлени огромни средства за разработка на ваксина и по съвет на СЗО, само за месец бяха купени десетки милиони ваксини за 10 милиарда долара. Но SARS-CoV 1 изчезна и след 2004 г. не е докладван нито един случай! Сегашният вирус се нарича SARS-CoV 2, защото е над 80% генетично идентичен, но очевидно съществуващата ваксина въобще не му действа, защото са необходими нови милиарди инвестиции и когато тя бъде създадена, вирусът отдавна няма да съществува. Но ще се появи SARS-CoV 3. И така... до края на света или... до края на глупостта.

- Колко струва един апарат за озонотерапия?

- Апаратите, които ние ползваме, са руско производство и струват по 5000-6000 лв. Но след като повдигнахме въпроса, с мен се свърза един производител на апаратура от Варна, който каза, че може да ги произвежда и в България.

- Наясно ли сте колко апарати за озонотерапия има в България и в кои болници?

- Има апарати в около 20-ина частни медицински центъра. Те се водят като неконвенционално медицинско средство и в държавните болници не се използват. В частните се използват без много да се шуми, защото е на ръба на закона. Твърди се, че фармацевтичните компании са най-мощният икономически субект на съвременната цивилизация. По отношение на научното доказване на озонотерапията се слуша какво казва СЗО. А когато това не е достатъчно, се включват и медицинските служби от типа на нашия медицински надзор. Всички тези органи са прислужници на фармацевтичните компании и санкционират онези, които използват евтини методи и налагат скъпи и неефективни методи. Единствената полза от пандемиите е, че излиза истината, че царят е гол, и че по стандартната медицина, в тези случаи, нищо не може да се направи. И затова се стимулират алтернативни решения. Подчертавам, че ние имаме опит с тия методи не като основни лечебни методи, а като помощни при лечението на вирусни инфекции при онкоболни. Т. нар. пандемия от коронавирус е медицинска шегичка в сравнение с онкоепидемията. В България всяка година от рак умират по 20 000 души, а от коронавируса има двама-трима починали.

- В Италия, в Китай, в САЩ, колко загинаха?

- По-малко, отколкото загинаха миналата и по-миналата година от грип. Десетки пъти по-малко. Всяка година от обикновен грип по света умират между 400 000 и 500 000 души, а от коронавируса са умрели около 40 000-50 000 души. Това, което виждаме, е фарс. Това е политическа истерия, която според мен се създава от най-различни фактори. Всичко, което ни се говори е невярно. Зад всички, дати, цифри стоят други неща.

- Неверни ли са и препълнените морги, хората умрели по улиците, масовите гробове, които копаят в САЩ?

- Това го има всяка година. Но медиите не правят снимки. Твърдя, че се обслужват политически цели с фалшиви данни. Например, всяка сутрин, това което се изнася от щаба, няма нищо общо с действителността. Дават ни три вида данни. Колко са заразените, колко са заболелите и колко са починалите. Заразените въобще не е известно колко са, защото самото заболяване е леко. Около 80% от хората заболяват и се излекуват без въобще да забележат. Колко заболяват също не се знае, защото тестовете са малко. В България са направени толкова малко тестове, че нищо достоверно не може да се твърди. Единственото, което е количествено потвърдено число, е броят на умрелите. Но броят на умрелите няма нищо общо с това, което се изнася, защото смъртта е настъпила по други причини.

- Добре, каква е целта на упражнението, че не я разбирам.

- Никой не разбира тази цел докрай. Ще ви отговоря с въпрос - Каква е била целта на Първата световна война? Не е ясно защо избухва, защо завършва, ясно е само колко са жертвите. Има явления от човешката история, които не се поддават на логически анализ. От такива кризи обаче винаги има печеливши.

- В случая, кои са те?

- Фармацевтичните компании, които получават милиарди за разработване на лекарства, които, докато се разработят, ще станат ненужни, тъй като вирусът ще изчезне. Но парите се инкасират. Полза имат и политиците, които управляват тоя процес.

- В България кой има интерес, казвате, че всяка сутрин щаба съобщава неверни данни? Защо се прави това?

- Тези данни служат за формирането на обществено мнение и за подкрепа на определена политика. Обявена е епидемия, след като има няколко души заразени. Епидемия не съществува.

- Не ми отговорихте сутрешните данни каква политика обслужват.

- Ще спечелят тези, които разпределят.

- Какво разпределят - маски, защитни облекла и апарати за обдишване?

- Нали ще вземат заеми. Вижте кои ще са фирмите, които ще се възползват. В България само в здравеопазването се крадат по 3 млрд. лв. на година. Подготвил съм сигнал до прокуратурата, но се въздържах заради ситуацията. В сигнала съм посочил, че в продължение на години се формира здравен бюджет с определена структура, която не съответства на нормалната структура на бюджетите в останалите европейски страни. В Европа структурата е приблизително такава - 30 процента от бюджета се дават за болнична помощ, а 15-20 за лекарства. Останалото отива за профилактика, превенция, ранна диагностика, нови методи, извънболнична помощ. Т. е. 60 процента от парите се дават, за да не се допуснат тежко болни хора. В България 60 процента отиват за болници, 30 за лекарства, а останалите 10 са за дейностите, насочени към това да няма тежко болни хора. И тези 90 процента отиват за свръххоспитализация. Известно е, че почти всички болници хоспитализират хора, които въобще не са за болнично лечение. В сигнала се настоява да се направи проверка защо се правят такива бюджети, които да осигурят много тежко болни хора, за да могат да се крадат близо 3 млрд. лв. годишно. Една част от тях се крадат от бюджета, а друга - директно от болните.

- Написахте писмо до премиера и до здравния министър. Имате ли отговор?

- Не, но отговорът не беше целта ни. Писмото е заведено в деловодството на МС и на МЗ, публикувахме го като форма на граждански натиск. Ние не очакваме отговор. Тези хора не се интересуват от медицинската страна на въпроса. А в нашето писмо е описана тази страна на проблема. Те не се занимават с нея. Ако се занимаваха, щабът нямаше да е щаб, а медицински съвет. Щеше да има активна медицинска дейност, щеше да се прави анализ на резултатите.

- Нали има медицински съвет?

- Няма медицински съвет. Разпусна се официално след като разбра, че не е нужен. Проф. Костов, който беше назначен за ръководител на медицинския съвет, обяви създаването на съвета като постоянно действащ орган с брифинги във вторник и петък. Нали помните? Те не направиха нито един брифинг. Направиха едно ръководство, което е „копи-пейст“ от всички научни дисциплини - 400 стр., които никой няма да погледне. Няма да бъдат погледнати, защото там нищо не пише, освен това, което лекарите си знаят. А щабът няма медицинска функция. Това не е медицинска епидемия. Това е всичко друго, но не и медицинска епидемия. Медицинска епидемия без болни и умрели няма.

- Говорите като физик, а не като лекар.

- Аз се занимавам и с медицинска физика и дори съм чел лекции по медицинска статистика. Освен това цитирам познати лекари, на които имам доверие, в това число и д-р Стойчо Кацаров. Епидемията има статистически показатели - 200 болни на 100 000 души, а тук имаме 10 болни на 1 000 000 души.

- След като няма епидемия, защо има извънредно положение и мерки?

- Извънредното положение е абсолютно ненужно. Мерките са необходими, но трябваше да бъдат обявени по друг начин. Цялата стратегия с така наречената епидемия почива на два принципа. Първият е, че има епидемия, а няма лекарство. И двете твърдения са неверни, защото няма епидемия, а лекарство има - това са методите, за които говорихме. Вторият е, че всичко ще се реши със социална изолация, докато се намери ваксина или лекарство. Нищо няма да се реши, защото няма да се появи нито лекарство, нито ваксина срещу този вирус в обозримо бъдеще. Социалната изолация е понятие от други науки и е абсолютно нелепо използването на този термин. Би следвало да се говори за физическо дистанциране и за карантина. Те са абсолютно задължителни, докато се прилагат някакви медицински мерки. А това не се прави. Какво си представят тези хора, че ще се стои по домовете без нищо друго да се прави и от това ще мине проблемът? Нищо подобно. Няма да мине, защото вирусът го има наистина. Режимът на ограничения наистина го задържа, но като се охлаби режимът, какво ще стане?

Нашият гост

Проф. Лъчезар Аврамов е роден през 1952 г. в София. Завършил е Физическия факултет на СУ “Кл. Охридски”. Първото му работно място е в Института по електроника на БАН. Защитил е дисертация в Биологическия факултет на московския университет “Ломоносов”. Хабилитиран е по “инженерни науки” в софийския Технически университет. Доктор е на физическите науки в БАН. Има над 40-годишен опит в научните изследвания на взаимодействията между светлинното и лазерното лъчение с живата материя и човешкия организъм. Ръководител е на десетки съвместни проекти с европейски, руски и индийски научни колективи. Основател е на високотехнологичния Медицински център “Интегративна медицина”, който постига много добри резултати при лечението на рака.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта