Психологът на фондация „Една от 8” в Пловдив: Болните от рак са само хора с временни затруднения

„Болните от рак не трябва да се третират като инвалиди или смъртници, а като хора, които имат временни затруднения и трябва да се щадят в този период, но през останалото време да работят и да изпълняват задълженията си”, такъв съвет даде днес в Пловдив психоложката на фондацията на Нана Гладуиш „Една от 8” Антонина Топалова.

Тя и други представители на организацията пристигнаха с Розовия кемпер в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив, за да окажат своята подкрепа на жени, които преминават през диагнозата. На място бяха посрещнати от новия управител на лечебното зеведение д-р Парашкев Цветков.

Десетки пациентки, лекуващи се в Онкоцентъра се сдобиха с тюрбани, осигурени от фондацията. Някои бяха красиво гримирани от гримьора Лъчезара като получиха и съвети как да заличат следите от лечението.

„Най-често жените питат за стъпките на терапията – какво предстои, какво ще е последващото лечение. Дамите искат да знаят какви са характеристиките на тумора. Има жени, които са хормонозависими и други, които не са, с по-слабо или по-силно агресивен тумор. Запознаваме ги с всичко”, обясни офис-мениджърът на фондацията Вера Николова.

Интересен е моментът с храненето. Няма забранителни, а препоръчителни храни – по време на лечението и след това. След приключване на терапията се води балансиран режим – от всичко по малко, без да се прекалява или изключват групи храни. По отношение на витамини и хранителни добавки, имуномодулатори и имуностимулатори Николова подчерта, че за всичко жените трябва да се допитат до онколога. Това е необходимо, тъй като има имуномодулатори, които влияят на имунната система по време на химиотерапия и променят картината.

Една от целите на фондацията, чийто екип се състои от жени, преминали през диагнозата, е да дава препоръки. Много дами излизат от болниците без гърда. Твърде често те не са информирани – какво отпуска държавата, къде трябва да отидат, какво трябва да им дадат от лечебното заведение, каква да бъде протезата или сутиенът, който след мастектомия е специален. От фондацията също раздават сутиени, тъй като са доста скъпи. Розов кемпер на Една от 8“ е част от проекта „Сърдечни приятелки“. За 6 месеца, от юли той ще обиколи 25 града в страната и главни онкологични болници.

По време на срещата новият управител на КОЦ-Пловдив д-р Парашкев Цветков даде идея за извършване на профилактични прегледи за ранно откриване на злокачествени тумори, съвместно с фондацията в труднодостъпни райони. В момента КОЦ – Пловдив прави такива консултации със своя техника и специалисти. Подобни прегледи вече са извършени от екип на специализираното лечебно заведение в Златоград и Ивайловград, а през октомври предстоят и в Девин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве