ПСС: Не тръгвайте в планината без застраховка

Снимка: Архив

Най-много обезщетения са изплатени за инциденти при зимни спортове

Най-скъпо е издирването с хеликоптер

С настъпването на зимата любителите на белите спортове и на преходите в планините се подготвят за снежния сезон. Освен задължителните екипировка и оборудване, важно за туристите е да имат и планинска застраховка, която покрива разходите по различните видове помощ, оказвана от Планинската спасителна служба (ПСС).

“Труд” се свърза с ПСС, откъдето разясниха защо е нужна планинска застраховка.

“В случай на инцидент планинската застраховка покрива сериозна част от разходите на ПСС, които пострадалият трябва да плати изцяло, ако няма такава - обясни Тервел Тотев, дежурен в централния денонощен пост на ПСС при БЧК - Често туристите подценяват променливите метеорологични условия в планината, защото тръгват от по-ниските части в хубаво време, а като се качат, нещата стоят по съвсем различен начин.”

Не трябва да тръгваме без зареден телефон и подходяща екипировка. Необходима е също така предварителна подготовка за маршрута, по който ще тръгнем, и следене на прогнозата за времето. При инцидент е добре да имаме инсталирано приложение на своя смартфон, показващо точните ни координати.

Най-честите планински акции, които ПСС провежда през зимата, са свързани със случаи на травми по ски пистите, паднали или ударили се хора, не липсват и инциденти на изгубили се туристи.

Немалка част от акциите на ПСС остават за сметка на службата. “Опитваме се да си съберем сумите, които ни дължат хората без застраховка, в един момент се отказваме, защото разчитаме на съвестта на туристите”, казва Тотев.

Има и куриозни случаи: “Чуждестранен турист в Банско, след много сериозна акция с хеликоптер, бе предаден на бърза помощ и настанен в болницата. Там взима панталоните на доктора. По незнайно какъв начин, стига до София, качва се на самолета, заминава си за Англия, и приключваме с този случай”.

Георги Георгиев, главен изпълнителен директор на застрахователна компания “Уника живот”, обясни за “Труд”, че се предлагат два типа планински застраховки – такива, които са включени в цените за лифт картите, както и индивидуални застраховки, които се продават чрез застрахователни брокери и агенти. Покритието на застраховката, включена към лифт картата, е ограничено до събития, които се случват по време на ползване на ски пистите и съоръженията.

Другият тип – индивидуалната застраховка, се предлага чрез т.нар. стандарт покритие, включващо разходи по спасяване и оказване на първа медицинска помощ в лечебни заведения в непосредствена близост до мястото на инцидента. Към основния пакет могат да се добавят два допълнителни – за екстремни спортове (каране извън пистите, планинско колоездене, скално катерене и др.), както и за спасяване с хеликоптер.

Индивидуална планинска застраховка може да се направи за различни срокове и различни застрахователни суми според избрания период. Застрахователната сума за допълнителен пакет за екстремни спортове е равна на лимита по основния пакет, цената, която трябва да доплатим за него, е равна на сумата, платена по основния. “Ако платим за период от 10 дни 10 лева за основно покритие, още толкова ще платим и допълнителното”, обясни Георги Георгиев.

 

Тарифа

Колко струва помощта на планинските спасители

Видовете помощ, оказвана от спасителите, се заплащат от пострадалия, ако няма застраховка. Цените са следните: нещастен случай в планината - 557 лв., нещастен случай на ски писта – 400 лв., акции за търсене – 724 лв. (при повече от 24 часа се плаща 40 лв. на час), акция при лавинно нещастие – 955 лв. (при повече от 48 часа се плаща 40 лв. на час), транспортиране на пострадал със специални спасителни средства на ПСС – 160 лв., транспортиране на мъртвец – 280 лв., поръчка за издирване – 90 лв., първична медицинска помощ в спасителен пост или база на ПСС – 30 лв., акция с използване на хеликоптер – 2800 лв. на час.

Застраховки може да се сключат в клоновете на застрахователните компании, както и във всички бази на ПСС в по-големите планински центрове и в някои подстъпи на планините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл