Пуснаха веян паламуд по 12 лв. килото

Първият веян паламуд вече е готов и е на пазара - продава се по 12 лева килограма на рибната борса "Краснодар" в Бургас. Толкова е и пушеният, а 13 лева парчето върви опакован като бонбон паламуд, но не е тазгодишна "реколта". Тарелка с едър маринован чернокоп струва 9 лева.

Рибарите и всички, които владеят майсторлъка на солената риба, вече са започнали да солят и веят. "Някои са били нетърпеливи, според нас предимно цеховете, които преработват и вадят първите риби, но сега, когато стана по- хладно е моментът да се овалят паламудите в едра сол, да престоят, пък после да ги окачим да се веят", обяснява на пазара стар морски.

Това си е цял ритуал - за осоляване паламудът се подготвя, като се разрязва по коремната линия и се изваждат всички органи и хрилете. За да не се вмирише от опашката, по нея къщо се прави разрез до гръбначния стълб. По този начин солта прониква и в тази област. Подготвеният паламуд се осолява като се напълват коремната и хрилната кухини, както и разрезът от опашката. Като престои се вее или се оставя солен. Оставя за съхраняване на тъмно и хладно място. Преди да се консумира, може да се изкисне във вода.

Като за последно, през уикенда, рибарите в Ахтопол са хванали много едър паламуд - по килограм екземпляра. Чернокоп пък се е появил в големи количества край Поморие. На рибната борса в момента изобилието е огромно. Пресният паламуд е по 8 лева за килограм, цената на чернокопа тръгва от 5 лева и стига до 10 лева, взависимост от това колко едри са рибите, а сафридът се харчи по 5- 6 лева. 5 лева е барбунът, 8 лева- кефалът, а попчето е по 4 лева. Традиционно калканът удря 30 лева килото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България