Путин и Меркел обсъдиха Украйна, Сирия, "Северен поток-2" и иранския ядрен въпрос

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел проведоха работна вечеря в събота вечер, на която бяха обсъдени актуални двустранни и регионални въпроси. За да не се ограничават с времева рамка, лидерите решиха да нарушат традицията и да излязат пред журналистите не след разговорите, а преди началото им, а след това да навлязат дълбоко в дискусията, която продължи три часа.

Пред медиите Путин и Меркел очертаха темите на разговора - Украйна, "Северен поток-2", иранския ядрен въпрос, Сирия. Детайлите бяха обсъдени при закрити врати в замъка Мезеберг, предаде ТАСС. Домакинята на срещата говори за необходимостта от "сверяване на часовниците", приемайки руския гост.

„Мисля, че фактът, че по целият свят има много сериозни конфликти, подчертава необходимостта от намиране на решения“, каза тя. „Аз съм на мнение, че спорът може да бъде решен само чрез преговори“, добави Меркел, назовавайки срещата „продължение на диалога, състоял се през май в Сочи“.

Канцлерът на Германия призова за продължаване на търсенето на решения относно конфликта в Украйна.

"Споразуменията в Минск остават в основата, въпреки че трябва да заявим, че все още няма стабилно примирие", каза тя. "Надявам се, че преди началото на учебната година ще се направи още един опит за напредък в развитието на силите", обяви Меркел. "Ние ще обсъдим днес възможността за създаване на мисия на ООН, която може да допринесе за помирение", заяви канцлерът, добавяйки, че Германия във всеки случай е готова да съдейства в рамките на „нормандския формат".

Путин отбеляза, че Русия е готова да продължи да търси решения. "В контекста на урегулирането на украинската криза, която, за съжаление никак не се придвижва, трябва да подчертаем липсата на алтернатива в реализацията на Минското споразумение, да отбележим нашата заинтересованост към работата в рамките на „нормандския формат“ и контактната група, готовността да продължим да подкрепяме специалната мисия на ООН, свързана с мониторинга. Надявам се, че ще успеем да продължим напред в тази посока", добави президентът.

Говорейки за Украйна, Меркел спомена "Северен поток-2". Според нея с изпълнението на този проект Украйна трябва да запази ролята си на страна, която транзитира руския газ в Европа. Относно това Путин отново увери Меркел, че "Северен поток-2" не отхвърля възможността за транзит на газ през Украйна. В контекста на "Северен поток" нито Путин, нито Меркел споменаха Съединените щати в речта си пред репортерите.

"Германия подкрепя запазването на ядрената сделка, но ние наблюдаваме с безпокойство действията на Иран в региона - конфликта в Йемен, програмата за развитие на балистични ракети, ситуацията в Сирия", коментира Меркел във връзка с иранското ядрено споразумение. Путин също отбеляза необходимостта от запазване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма.

"Крайно важно е да се запази одобреното от Съвета за сигурност на ООН многостранно споразумение, насочено към укрепване на регионалната и глобалната сигурност и режима на ядрено неразпространение", каза той, имайки предвид обявеното през май тази година американско оттегляне от СВПД.

Планът, съгласуван с Иран и "шестте" международни посредници (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция и Германия), предвижда отмяна на санкциите, наложени на Иран заради ядрената му програма, в замяна на ангажимента на Техеран да ограничи ядрените си дейности и да ги постави под международен контрол.

Путин и Меркел съобщиха, че ще обсъдят и сирийското споразумение. В тази връзка канцлерът на Германия отбеляза, че военните действия в Сирия са намалели, но все още съществува сложна хуманитарна ситуация. "Длъжни сме преди всичко да избегнем достигането до хуманитарна катастрофа", каза тя. В същия дух се изказа и руският президент.

"Важно е да се работи върху хуманитарния компонент на сирийския конфликт, като се има предвид преди всичко предоставянето на хуманитарна помощ на сирийския народ и особено в онези области, в които бежанците, които са в чужбина, могат да се завърнат", каза той. Според Путин за това е необходимо да се помогне за възстановяване на водоснабдяването, канализацията, медицинските грижи. Той изрази увереност, че всички са заинтересовани от това, включително и Европа.

/БГНЕС/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа