Пуч под прикритието на коронавирус

В САЩ се извършва дълбока реорганизация на изпълнителната власт

По медицински причини изолацията на здрави хора е абсурдна

На 1 февруари министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер нареди на генерал Терънс О'Шонеси да е в готовност. И на 13 февруари последният обяви пред Сенатската комисия за въоръжените сили, че се подготвят за най-лошия сценарий. В случай на санитарна катастрофа и прехвърляне на управлението на резервното правителство, той ще стане управител (в античния смисъл на думата) на САЩ.

Във време, когато вниманието на човечеството е фокусирано върху коронавирусната епидемия, в САЩ се извършва дълбока реорганизация на изпълнителната власт, в резултат на което политиците са принудени да се подчиняват на служителите от здравеопазването. А зад тях стоят банкерите и военните с надеждата да завземат властта в своя полза.

Приоритетът на административната логика е над политическата

Много правителства в промишлено развитите страни отреагираха на епидемията Covid-19 чрез въвеждане на режим на самоизолация. Тази мярка е административна. По медицински причини изолацията на здрави хора е абсурдна. Задачата на медицината е да разработи средствата, насочени към предотвратяване на масовия приток на хора в болниците. Редица страни, като Швеция, се отказаха от административните мерки и не наложиха ограничения, но използват медицински средства за борба с епидемията.

От произтичащите събития, можем да заключим, че административната логика не противоречи на медицинските познания. Макар да не съм лекар, не се съмнявам, че медицинските знания, разработени през хилядолетия, могат да бъдат много по-ефективни от бюрократичните измислици. Затова, анализирайки събитията, виждаме, че в Швеция има 10 смъртни случая на милион жители, докато в Италия са 166 на милион.

Разбира се, това е само началото на епидемията, а и двете страни са много различни. Но Италия може би ще се сблъска и с втора, а може би и с трета вълна на инфекции, докато Швеция ще получи имунитет и ще бъде защитена от тази болест.

Върховенство на чиновниците от здравеопазването над народните избраници

Ограниченията на здрави хора водят не само до рецесия в икономиката, но и предизвикват хаос в управлението. Почти навсякъде сме изправени пред това, че думите на политиците се опровергават от чиновниците от здравеопазването, които са по-компетентни от първите. И това е логично, защото решението за ограниченията за здрави хора е чисто административно. Но всички решихме заедно да подкрепим нашите болници и да предотвратим заболяването, а не да го лекуваме.

За съжаление, всеки от нас разбира, че не успяхме в ефективността. Например, нито една държава в ЕС не е в състояние да достави медицинско оборудване и необходими лекарства в необходимия момент, заради съществуващите правила. Например, икономическата глобализация доведе до факта, че има само един-единствен производител на апарати за изкуствено дишане. Това е Китай. Но процедурите за търговия отнемат няколко месеца и политиците не са в състояние да направят нищо, за да ги заобиколят. Само САЩ успяха да разрешат този проблем благодарение на реквизицията на предприятия.

Франция, в която по време на Втората световна война, с появата на власт на Филип Петен, се установява административна диктатура, и тя е под властта на бюрокрацията в продължение на три десетилетия. Те са възпитаници на Националната школа за администрация и са подчинени на премиера. А политиците, които са избрани за органите на местна или държавна власт, нямат познания за управлението. Те са по-слабо образовани от чиновниците и по-трудно се контролират.

Освен това днес на здравните служители им е предоставена повече от обичайната власт, а банкерите и военните също се опитват да изтласкат политиците и също да получат достъп до властта.

Банкерите излизат от сенките

Бившият финансов министър, а след това и британски премиер Гордън Браун публикува статия във Financial Times под рубриката "Мнение на читателя". В нея той предлага да се възползват от страховете на хората от заразата Covid-19, за да се реализира това, което не бе възможно да се направи по време на финансовата криза през 2008 г. По онова време той не успя да създаде глобално финансово правителство и беше принуден да се задоволи с решенията от срещата на върха Г-20. И днес, според него, може да се създаде Световно правителство за здраве. И също така да преразгледа състава на Съвета за сигурност на ООН.

Няма причина да очакваме,че световното правителство ще работи по-добре от националното правителство. Единственото, в което можете да сте сигурни, е, че то може да избегне всяка форма на демократичен контрол.

Затова нямаше големи шансове за успех от проекта за създаване на глобално финансово правителство. Гордън Браун беше пламенен привърженик на членството на Обединеното кралство в ЕС. Но и тук той загуби.

„Дълбоката държава“ на САЩ излиза от сенките

Обикновено кризата се използва като „необичайна ситуация“ за прехвърляне на властта и тъй като хората нямат време да мислят, това често успява. На 30 януари 2020 г. СЗО призна огнището на коронавирус като „извънредно положение за обществено здравеопазване от международно значение“. На следващия ден министърът на Отбраната Марк Еспер подписва секретна заповед Северното командване на въоръжените сили на САЩ да бъде подготвено за възможното прилагане на новите правила за "непрекъснато управление".

Последните са строго секретни, тоест те са само за тези, които имат най-високата степен на достъп и освен това са включени поименно в специален списък.

Припомняме, че принципа на „непрекъснато управление“ е въведен в началото на Студената война. Тогава ставаше дума за защита на САЩ в случай на ядрена война със Съветския съюз и смърт на президента, вицепрезидента и председателя на Камарата на представителите или невъзможност те да изпълняват възложените им функции. Според директивата на президента Дуайт Айзенхур, властта преминава към военните и те трябва да осигурят администрацията на страната до възстановяването на демократичните процедури.

Резервното правителство никога не е било активирано с изключение на 11 септември 2001 г., когато администрацията на страната бе прехвърлена на ръководителя на антитерористичните операции Ричард Кларк. Макар че, страната е нападната, нито президента, нито вицепрезидента, нито председателя на Камарата на представителите са пострадали и са в перфектно здраве, което ми дава основание да смятам, че е извършен преврат. В крайна сметка президентът Джордж Буш-младши още същата вечер възобнови своите дейности, но не беше дадено обяснение за случилото се през дванадесетте часа от неговата изолация.

Според Уилям Аркин, специалист от Белия дом, цитиран в Newsweek, днес има 7 различни плана:

• Спасяване и евакуация на обитателите на изпълнителното тяло (Rescue & Evacuation of the Occupants of the Executive Mansion - RESEM) - осигурява защитата на президента, вицепрезидента и техните семейства.

• Съвместен план за аварийна евакуация (Joint Emergency Evacuation Plan - JEEP) - осигурява защита на министъра на отбраната и главните военоначалници.

• План Atlas - осигурява защита на членовете на Конгреса и Върховния съд.

• Octagon - нищо не се знае за него.

• Freejack - нищо не се знае за него.

• Zodiac - нищо не се знае за него.

• Granite Shadow - предвижда разполагането на специални части във Вашингтон, а също така установява изисквания за използване на въоръжените сили и преминаване през територии, заети от военните.

Трябва да се отбележи, че RESEM осигурява защита на президента и вицепрезидента, но може да се прилага само в случай на тяхна смърт или невъзможност те да изпълнят възложените им функции.

Изпълнението на тези планове е поверено на Северното командване на въоръжените сили на САЩ, ръководено от прословутия генерал Терънс О'Шонеси.

Припомнете си, че според американските закони този човек трябва да управлява САЩ в случай на смърт на трите главни лица на САЩ или невъзможност те да изпълняват възложените им функции, но неговият предшественик генерал Ралф Еберхард временно пое управлението на страната, макар че нито едно от тези условия не беше изпълнено. Последният днес е на 73 години и ръководи основните предприятия за производство на военна авионика.

На 13 февруари генерал О'Шонеси заяви пред Сенатската комисия за въоръжени сили, че Северното командване се подготвя за най-лошото. За тази цел той постоянно поддържа контакт с десет други централни американски командвания по света.

Северното командване има власт не само в САЩ, но и в Канада, Мексико и Бахамските острови. По силата на международните споразумения то има правото по собствена инициатива да разположи войски на територията на тези три държави.

През 2016 г. президентът Барак Обама подписа секретна заповед № 40 за политиката на непрекъснато управление. Директорът на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ (FEMA) Крейг Фюгейт два дни преди Доналд Тръмп да стъпи в длъжност подписва Директивата за непрекъснато управление № 1, която определя редица условия за по-ниски ешелони на властта.

Така те са помислили за всичко и са готови на всичко. А епидемията за тях е просто извинение за преминаване от думи към дела. Затова предположенията, направени от пресатешето на Министерството на външните работи на Китай Джао Лицзян за умишленото разпространение на вируса от американските военни, не са без основание.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи