Радев, Московски и Нанков: Поемаме отговорността

Тримата министри, на които премиерът Бойко Борисов поиска оставките заради трагедията в Своге, при която загинаха 17 души, поеха отговорността и напуснаха правителството. Това стана ясно от тяхно изявление преди минути в Министерски съвет.

Регионалният министър Николай Нанков и вътрешният министър Валентин Радев направиха съвместно изявлението час и половина, след като министър-председателят обяви, че настоява за оставките.  Транспортният министър Московски не присъства на него, тъй като по думите на министър Нанков, той е в болничен.

С колегите Ивайло Московски и Валентин Радев депозирахме оставките си. Още в неделя заявихме готовност, след срещата, която беше организирана в МС, да подадем нашите оставки, като морален ангажимент. Днес те са факт, депозирани са в ръководството на МС, заяви регионалният министър Николай Нанков.

Не е редно днес да коментираме отговорността на други. Поемаме цялата политическа отговорност. Няма други депозирани оставки, допълни министър Нанков. По линия на политическата отговорност подаваме оставка, като лица на министерствата. На въпрос къде са грешките в министерствата, които управляват, Нанков отговори, че координацията между ведомствата не е била на нужното ниво. "Не толкова добрата комуникация между ведомствата е част от допуснатите грешки на министерствата", заяви той.

Поставени сме на постовeте си, за да свършим работа, заяви вътрешният министър Валентин Радев. Очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от такава трагедия, допълни той.

За опозиция не сме мислили. Не сме писали мотиви. „Мотивите са това – носим политическа отговорност, персонална вина всеки един от нас. Вероятно такава има, но има много други, които са виновни за това, което се е случило. Ние очевидно не сме организирали работата в Министерството, аз поне така схващам нещата, така че да не се случи този инцидент. Той всъщност преля чашата. Пътнотранспортните произшествия в България през последните 2017 г. и 2018 г. кривата е надолу. Ние ги намаляваме, там всичко върви в добра посока. Да, но се случи това“, коментира Радев и уточни, че трудно ще го обяснят.

„Единственият начин да го обясним отсега преди органите да кажат кой е виновен, казваме: „Ние сме лицата на министерствата, ние подаваме оставката“. Така се прави по белия свят и ние го правим. ГЕРБ го прави“, заяви Валентин Радев.

Вероятно ще се върнем в НС. Продължаваме да си вършим работата. Ще решим с партията какво да направим. Ние само събрахме материалите и ги предадохме на прокуратурата. Седем сигнала сме подали от МВР към общини, или към други органи, специално за този участък. Не сме се справили достатъчно добре, това е причината, каза още министър Радев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика