Разрешават 100-метрови сгради край метрото

В баровските квартали “Бояна”, “Драгалевци” и “Симеоново” постройките - до 15 м

Стометрови сгради могат да се строят в близост до 400 метра по трасето на столичното метро. Изключения за подобно строителство има за централна градска част, където максималната височина на обектите е 50 м. Забрана за 100-метрови сгради е наложена и за районите “Младост”, “Триадица”, “Лозенец” и “Изгрев” заради запазване на изгледа към Витоша.

Максималната височина на новите сгради в по-голяма част на София ще бъде 75 метра. Това решиха депутатите, с приети на второ четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО). Очаква се поправките да влязат в сила в началото на април, след като бъдат обнародвани в “Държавен вестник”.

Пред “Труд” експертът към регионалната комисия в НС Стефан Тодоров подчерта, че разрешението да се вдигат 100-метрови сгради по трасето на метрото се отнася само за съществуващите метростанции.

Ограничението за обекти с височина до 50 м в централната част на града, пък не се отнася за имотите, попадащи в зоната на новия делови център край бул. “Тодор Александров”.

В баровските квартали “Бояна”, “Драгалевци”, “Симеоново”, както и за територията около Околовръстния път сградите не може да са по-високи от 15 м.

Промените в закона бяха инициирани от Столичната община и главния архитект на града Здравко Здравков. Целта бе да се ограничи безразборното високо застрояване. Първоначално бе съобщено, че ще има само две зони в столицата, където могат да се вдигат небостъргачи. Идеята бе “бъдещите ситита на София” да са с добри транспортни връзки и затова за изграждането им бяха предложени зоните след 7-и километър до река Искър по протежението на “Цариградско шосе” и в западно направление по бул. “Царица Йоана” срещу Околовръстния път.

Депутатите гласуваха в София да бъдат обособени зони, в които височината на сградите и плътността на застрояване няма да се ограничават. Броят на въпросните зони не бе уточнен. Посочването на конкретни зони и на конкретните им граници остава в ръцете на Столичния общински съвет. Здравко Здравков обясни, че зоните за небостъргачи ще станат ясни след актуализацията на Общия устройствен план на София и ще бъдат съобразени с анализите и препоръките от инициативата “Визия за София”.

Рестрикция

Няма

да има 125 м обекти

На първо четене депутатите приеха в западните, северните и източните квартали на София да се строят сгради с височина до 125 метра. Предложението за 75-метровия таван беше внесено между първо и второ четене от председателя на регионалната комисия Искрен Веселинов от Обединени патриоти и от Александър Ненков от ГЕРБ и бе гласувано при окончателното приемане на промените.

Преди дни Ненков обясни, че са предложили по-рестриктивния вариант, защото инвеститорският интерес към София е огромен и проектантите често намират вратички в законаите.

Увеличават параметрите на застрояване заради трафика

Определянето на зоните за небостъргачи- може би догодина

Таня Дачева

Новият Закон за устройството и застрояването на Столичната община позволява градеж на 100-метрови здания в 400-метровата зона около метростанциите извън районите “Триадица”, “Лозенец”, “Младост” и “Изгрев”. Логиката на приемането на тази промяна е свързана с необходимостта да се намали автомобилният трафик в града, обясни пред “Труд” главният архитект на София Здравко Здравков.

“За да се намали трафикcът там където са изградени метростанциите, се дава възможност да се увеличат параметрите на застрояване. По наше настояване бяха изключени южните квартали на София, така че да не закриват сградите гледката към Витоша”, каза Здравков. На въпрос дали тази възможност няма да доведе до прекомерен инвеститорски интерес и спекула в районите той обясни, че със закона се дават конкретни и ясни правила и за бизнеса и администрацията.

“Най-същественото е ,че със закона се създават много ясни правила във всички зони, в които липсваха ограничения във височините на сградите”, каза Здравков. Въвеждат се ограничения за София от 75 м. височина, за центъра - 50 м., а при Околовръстния път - 15 м. В районите, където преди въвеждането на закона е имало ограничения, те ще си останат, обясни Здраков. Прекъсната е и порочната практика да се строят високи сгради на ъглови имоти.

Зоните за небостъргачи ще бъдат определени от Общинския съвет с Общия устройствен план след приемането на визията за развитие на София. Според Здравков тази година ще се работи по визията, а догодина - по Общия устройствен план. Първоначално законът предвиждаше зоните да са на бул. “Царица Йоана”, на бул. “Цариградско шосе” и на Централна гара.

“Даваме и възможност терени, които не са за озеленяване да бъдат включени в зелената система на града”, каза Здравков.  ”Създаваме и специална защита терените за строителство на детски градини”, обясни той.

Застраховка

Плановете

не могат да се променят 5 г.

Подробните устройствени планове за жилищните комплекси не подлежат на никакви промени за срок от 5 години след приемането им. Изключение се допуска единствено в Общия устройствен план, заради промени в предназначението на отделни зони.

По време на обсъжданията в комисии главният архитект на София Здравко Здравков изтъкна, че това ще гарантира сигурност, както на столичани, така и на инвеститорите в града. По думите му често приемането на един устройствен план отнема години, а след това започват нови процедури по искания за частични изменения, което затруднява работата и води до конфликти между гражданите, общината и инвеститорите.

Депутатите не приеха и предложение в инвестиционните проекти за строежи над 5000 кв. метра да се предвижда и разполагане за контейнери за разделно събиране на боклук.

Решено

Големи обекти само върху изградена инфраструктура

За одобряването на подробни устройствени планове, предвиждащи строителство на общественообслужващи сгради с разгъната застроена площ над 20 000 кв. м и/или височина над 50 м се изисква доказване на транспортно-комуникационно обезпечаване на територията.

Промяната означава, че занапред вдигането на големи офис сгради, хотели, молове и болници в София вече ще става само при едно условие – да има изградена инфраструктура, която може да поеме транспортните потоци от и към обекта.

Сградите в имоти с площ до 500 кв. метра ще могат да надвишават максималния коефицент на интензивност на застрояването до 100%. Допустимото превишение в имоти от 500 до 1500 кв. М е 50%. За ъгловите парцели между 1500 и 3000 кв. метра превишенията ще могат да са до 25% от площта.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика