Румен Радев ще се “бие” в небето на Франция

“Този полет е отговорност за мен”, каза пред “Труд” държавният глава

Уточняват детайлите на бойната задача

Президентът Румен Радев ще води въздушен “бой” с изтребител “Рафал” в небето на Франция. Това ще се случи на 6 декември, когато държавният глава ще е на официално посещение в родината на Волтер по покана на колегата си Еманюел Макрон. В момента нашият военен аташе в Париж уточнява с французите колко време ще трае полетът, в коя база и каква задача ще бъде изпълнена. Засега е договорено само, че българският президент ще лети на френски изтребител. Но това няма да е церемониален полет на втора седалка в пилотската кабина, каквато е обичайната практика на VIP-овете заради политическа реклама.

Радев ще води истински маневрен въздушен бой с “Рафал”, когато натоварванията са изключително големи. Французите са поискали сертификат, че нашият президент е здрав и ще издържи на натоварванията, които са много големи. И са предложили изследванията за физическата годност на държавния глава да се проведат във Франция или у нас. За да не се губи време в Париж, Радев е преминал пълни авиомедицински изследвания във ВМА. “Показателите му са железни, за разлика от други висши офицери, които се водеха пилоти, - кръвното му е 128/80, а пулсът- 47.”, обясниха лекари. “Този полет е отговорност за мен. И ще бъде на един хубав български празник – Никулден”, каза за “Труд”, президентът.

Като бивш военен пилот и командир на ВВС Румен Радев има близо 1500 часа като пилот на изтребител. Летял е на повечето бойни самолети, които са на въоръжение у нас и на почти всички от най-известните марки западни изтребители- американски и европейски. Той е единственият наш пилот изпълнил с МиГ-29 т. н. “кобра на Пугачов”, изключително сложна фигура от висшия пилотаж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България