Русия иска да стане като САЩ

Русия е обект на санкции в най-различни области, но тези в спорта са сред най-тежките. Върху страната са наложени безпрецедентни наказания, които засягат участието на спортистите й в най-големите международни състезания. Историята започна близо година преди летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016-а, когато Международната асоциация по лека атлетика (ИААФ) наложи временно изваждане на всички руснаци от международните състезания, премина през неуспешния натиск Русия да бъде изхвърлена от игрите и стигна до повторението на историята в навечерието на зимната олимпиада в Пьонгчан и световното първенство по футбол, което страната трябва да приеме идното лято.

В Русия досега заемаха отбранителна позиция по този въпрос. Първите обвинения доведоха до странна комбинация от категорично отричане и обещания всички проблеми пред борбата с допинга да бъдат изчистени. Но явно вече напълно сериозно се приема и възможността за „разкачане“ на руския спорт от международните организации.

От седмица в Държавната Дума се работи върху закон, който да регламентира създаването на професионални спортни лиги по подобие на американските. За проекта работят депутати от всички парламентарни фракции, а председателят на комисията за физическа култура, спорт, туризъм и младежки въпроси Михаил Дегтярев смята, че това е начин да бъдат защитени руските спортисти.

„В последно време спортът все повече се превръща в инструмент за политически игри – твърди той. - Много спортисти, които са отдали години от живота си, за да стигнат до някой резултат, да спечелят медал, стават заложници на тази ситуация.“

Идеята на Дегтярев е „независимите професионални спортни лиги“ (НПСЛ) да повишат комерсиалната привлекателност на спорта и по този начин да съдействат за намаляване на зависимостта както от държавно финансиране, така и от международните спортни организации. Новият закон трябва да освободи въпросните лиги от задължението да следват правилниците, условията и политиките на организации като ИААФ, Международния олимпийски комитет (МОК), Световната антидопингова агенция (ВАДА) и др.

Подобно решение би било аналогично на ситуацията в САЩ. Тамошните професионални първенства са независими организации и не се чувстват обвързани с каквито и да било решения отвън. Достатъчно е само да припомним споровете около участието на играчи от НХЛ на зимни олимпийски игри или разликите в правилата на баскетбола в НБА и в останалия свят. „Суверенитетът“ на американския спорт се простира и в борбата с допинга. Има случаи на хокеисти, дали положителни проби на олимпийски игри да се завръщат зад Океана и без проблеми да играят за клубовете си.

В Русия отдавна се говори, че зад спортните „санкции“ причините са по-скоро политически, отколкото стремеж към изчистване на спорта от допинга. Но два повода от последните дни може да дадат тласък на „разкачването“ на руския спорт от международните организации. Първият бе кулминацията на процеса на преразглеждане на резултатите от стари състезания – отнемането на първото място в класирането по медали, което Русия извоюва на домашните игри в Сочи преди 4 години. Другият е опитът на Континенталната хокейна лига да последва примера на НХЛ и да спре играчите си от участие в Пьонгчан. Това заплашваше да превърне олимпийския турнир във фарс и очаквано президентът на Международната хокейна федерация (IIHF) Рене Фазел отговори. Според него КХЛ няма право на такава мярка, тъй като е член на Федерацията по хокей на Русия, която от своя страна членува в международната. Фазел заплаши руската централа с глоба до 500 000 швейцарски франка, което в страната се приема като опит за диктат.

„Не разбираме защо МОК се доверява на различни информатори и отстранява спортисти без реални факти, доказващи приемане на допинг – обяви президентът на КХЛ Дмитрий Чернишенко. – Така се разрушава световният спортен ред.“

Според него олимпийските игри вече губят доверие сред спортните фенове. Възможно е това да е опит за промяна на статуквото не само в хокея, но и в доста други спортове. Русия наистина не може да се сравнява със САЩ и дори с големите европейски страни като възможности за финансиране на спорта от зрителски интерес, но може да преобърне ситуацията в някои спортове. В момента е напълно възможно при добър награден фонд в страната да бъде организирано състезание между най-добрите щангисти в света. Няколко от водещите страни, начело с Русия и Китай не бяха допуснати до участие на световното първенство в Анахайм (САЩ) заради многобройни допинг нарушения, но биха могли да излязат на подиума в събитие, което не е под егидата на МОК или Международната федерация по вдигане на тежести. Подобни „революции“ са възможни и в зимни спортове като биатлона и ски бягането, където Русия по традиция предлага сериозни премии за победителите в кръгове от Световната купа на собствена територия. В подобен случай ще е важна позицията на международните спортни организации. Ски федерацията (ФИС) позволява на ски бегачите, които МОК не допуска в Пьонгчан, да карат в Световната купа. А има идея и за ежегодна „Сочиада“ – игри за спортисти, които са отстранени от официалните.

Проблем пред всички подобни планове обаче е досегашната система на спорта в Русия, която е ориентирана именно към изява на големите международни състезания. В страната все още съществуват много от структурите, наследени от съветско време, разряди и звания като „заслужил майстор на спорта“. Доскоро системата работеше успешно и изведе Сборная на световния връх в две поредни години – първите места в класиранията по медали на домашното световно първенство по лека атлетика в Москва през 2013-а и на игрите в Сочи. Но и двете бяха загубени след преразглеждането на резултатите вследствие на отварянето на стари проби и докладите на ВАДА. Ясно е, че по този начин вече не може. Но не е много сигурно доколко бързо и успешно „олимпийската мечта“ на руските спортисти може да бъде заменена от възможност за участие в национална професионална лига, която ги защитава от атаки отвън, но на практика ги лишава от възможността да се превърнат в световни звезди.

 

 

22 от Сборная със забрана за Пьонгчан

 

Вече 22 руски спортисти имат забрана за участие на зимните олимпийски игри в Пьонгчан през февруари. Последните трима са бобслеистите Александър Касянов, Алексей Пушкарьов и Илвир Хузин, които получиха доживотни забрани от МОК заради нарушения на антидопинговите правила. Санкциите им са резултат от разследването на комисия под ръководството на Денис Осуалд, която трябва да излезе с препоръка дали Русия да бъде допускана до игрите в Пьонгчан.

Ситуацията е различна в сравнение с тази преди малко повече от година, когато в центъра на събитията беше ВАДА. Тогава препоръката на агенцията за тотална забрана за участието на руски спортисти не беше последвана от МОК, който остави решението в ръцете на федерациите в различните спортове. Сега крайно решение се очаква да бъде взето на заседанието на Изпълнителното бюро на МОК на 5-6 декември в Лозана.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт