Руското министерство на отбраната: Вината за свалянето на Ил-20 е на ВВС на Израел

Вината за свалянето на руския военен самолет Ил-20 в Сирия на 17 септември лежи изцяло върху Военновъздушните сили на Израел и тези, които са взели съответните решения, заяви в неделя на брифинг говорителят на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков, предаде ТАСС.

По думите му, „представените обективни данни свидетелстват, че действията на израелските пилоти, предизвикали смъртта на 15 руски военнослужещи, говорят или за техния непрофесионализъм или минимум за престъпно нехайство“.

„Поради това считаме, че вината за трагедията с руския самолет Ил-20 изцяло лежи именно върху Военновъздушните сили на Израел и тези, които са взели решение за подобен род действия“, заяви Конашенков.

Той подчерта, че действията на изтребителите от ВВС на Израел във вечерта на 17 септември „са били извършени в района на маршрутите за приземяване на въздушната база Хмеймим, не само на военни самолети, но и на цивилни пътнически такива“.

Говорителят на отбранителното министерство отбеляза, че ВВС на Израел са въвели руските военнослужещи в заблуда за мястото на удара на своите изтребители Ф-16, което не е позволило на самолета Ил-20 да се оттегли в безопасен район.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия