Салатата продължава да поскъпва

Купуваме грозде по-евтино

Типично за сезона, салатата на трапезата продължава да поскъпва. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища за цените на едро. През изминалата седмица оранжерийните краставици са повишили цената си на едро с цели 21 стотинки или 10,4 на сто и са се търгували срещу 2,22 лева за килограм. Оранжерийните домати също са поскъпнали с 16 стотинки или 7,8% до почти същата цена – 2,21 лв/кг. Зрелият кромид е повишил цената си с 4,4 на сто до 95 стотинки за килограм. Другата съставка на традиционната за българина шопска салата – кравето сирене, също се е търгувало малко по-скъпо (с 0,2 на сто) срещу 5,84 лева за килограм.

От зеленчуците през изминалата седмица на едро е поскъпнало още зелето с 5,2 на сто и вносните домати с 2 процента. В същото време са поевтинели морковите с 4,4% до 65ст/кг, зеленият (-1,3%) и червеният пипер (-1,5%). С 2,8 на сто са поевтинели и картофите, които са се търгували на едро срещу 69 стотинки за килограм.

Почти всички плодове също са намалили цената си. Най-много е поевтиняло през изминалата седмица гроздето – с 6,2 на сто и се е продавало срещу 1,80 лв/кг. Паднала е продажната стойност и на лимони, портокали и ябълки. Поскъпнали са единствено бананите – с 0,2 % до 1,89 лв/кг.

Сред другите основни продукти, които са поскъпнали, макар и незначително, през изминалата седмица на едро са брашното, зрелия фасул, олиото, яйцата, кашкавалът, маслото и маргаринът, сиренето с растителни добавки, киселото и прясното мляко, пилешките гърди и кренвирши, каймата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика