САЩ, Великобритания и Франция нанесоха ракетни удари по Сирия

Русия: Атаката е в момент, в който страната получи шанс за мирно бъдеще

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че в Сирия е започнала съвместна операция на Съединените щати, Великобритания и Франция, насочена към "престъпния" режим на президента Башар Асад.

"Преди малко заповядах на въоръжените сили на Съединените щати да започнат удари срещу конкретни цели, свързвани с възможностите за създаване на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад", заяви в обръщение към нацията Тръмп.

Три цели са поразени при еднократен удар - една при Дамаск и две край Хомс. Операцията е приключила. Изстреляни са около 120 ракети. Вероятно ударите са извършени с ракети "Томахоук". Сирийската държавна телевизия съобщава, че са свалени най-малко 10 ракети от противовъздушната отбрана на страната. Пентагона не съобщава за жертви и загуби от страна на САЩ.

Москва обяви, че това няма да остане последствия. Говорителят руското МВнР Мария Захарова заяви, че САЩ и техните съюзници са нанесли удара по Сирия в момента, в който страната е получила шанс за мирно бъдеще. „Зад тези действия стоят тези, които претендират за морално лидерство на този свят, заявяват за своята изключителност“, заяви Захарова. „Трябва да бъдат наистина изключителни, за да може в момента, когато Сирия получи шанс за мирно бъдеще, й обстрелват столицата“, заяви Захарова.

Британският премиер Тереза Мей увери, че тези удари нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция участва в операцията в Сирия заедно със САЩ и Великобритания, защото Париж и съюзниците му не могат "да толерират да се банализира употребата на химически оръжия".

Началникът на щабовете на американската армия Джоузеф Дънфорд на съвместна пресконференция в Пентагона с министъра на отбраната на САЩ Джим Матис заяви, че засега не се предвижда друга военна операция срещу Сирия. Той уточни, че целите на ударите са били внимателно подбрани и че съюзниците са се постарали да избегнат да улучат разположените в Сирия руски военни сили. Дънфорд обаче подчерта, че Москва не е била предварително уведомена за ударите по Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят