Осем души са загинали при протестите в Чили

Безредиците и насилието в Чили продължават, въпреки че президентът Себастиан Пинера отмени поскъпването на билетите за метро, което предизвика масовите протести. Общо 8 души са загинали при пожарите в супермаркети и складове, предаде БНР. Около 60 магазина станаха обект на вандалски набези. Хиляди пътници са засегнати от отмяната на полети до столицата Сантяго.

От петък столицата на Чили се намира в извънредно положение, обявено от президентa-консерватор Себастиан Пинера. По улиците има войници за пръв път от времената на диктатора Аугусто Пиночет.

След като безредиците в Сантяго и други градове не стихнаха и в неделя, Пинера обяви, че "демокрацията и върховенството на закона имат право да се защитят от тези, които искат да ги разрушат". Той говори след извънредна среща с председателите на двете парламентарни камари и ръководителите на Върховния съд.

В страната са задържани над 1400 души, като при безредиците са нанесени щети на магазини, метро-спирки, светофари, запалени са автобуси и автомобили. Полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия.

Протестите в Чили бяха предизвикани от плановете на правителството на Пинера за увеличение в цената на билетите в метрото, които впоследствие бяха изоставени. Цялостно обаче недоволството е срещу неравенствата в страната, в която цените на много приватизирани обществени услуги, като здравеопазването, са непосилни за голяма част от населението, въпреки икономическия растеж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка