Син флашмоб срещу диабета в Шумен

С атрактивен син флашмоб, песни, танци и безплатно измерване на кръвната захар шуменци отбелязаха Световният ден за борба с диабета. Десетки ентусиасти се събраха пред Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в града във вторник, обединени от идеята, че болестта не е страшна, опасна е, ако не знаеш за нея и не вземеш мерки.

В иницитавита се включиха клуб „Устни хармоники”, китарен ансамбъл от СУ „Сава Доброплодни”, състезатели по карате към Ученическата спортна школа. Бъдещи мед.сестри от шуменския филиал на Медицински университет-Варна извършваха безплатни измервания на кръвната захар. Следващата възможност за тест на шуменци е на 21 и 22 ноември, когато в града идва мобилна лаборатория от Австрия и в нея ще се извършват безплатни изследвания за ранна диагностика на диабет. Ще бъде позиционирана на Руски паметник.

През 2014 г. Шумен бе първият град, който поде инициативата за осигуряване на безплатни консумативи за инсулинови помпи за болните от диабет. Шумен бе и първият, в който сграда бе осветена в синьо, припомни Ваня Стоянова, председател на Сдружение "За инсулиновите помпи".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България