Специалисти от Центъра за кожно-венерически заболявания в Пловдив четат лекции в училищата под тепетата

Общински съвет-Пловдив прие това лято Програма за превенция на сексуално предавани инфекции и ХИВ, която се реализира във всички основни и средни училища в града под тепетата. През месеците октомври и ноември специалисти от местния Център за кожно-венерически заболявания (ЦКВЗ) четат лекции и са събеседници на над 5700 ученици от VІ до ХІІ клас на учебните заведения в район „Северен”, за които тези срещи ще бъдат несъмнено и полезни, и навременни.

От 23 октомври започна изпълнението на подготвения от районната администрация график за образователни беседи, чиято цел е да изяснят преди всичко застрашителния обхват на болестите, предавани по полов път, да насочат вниманието към симптомите на заболяванията, към тяхната профилактика и необходимостта да се търси незабавно компетентното мнение на професионалисти в случай на необходимост. Понеже тематиката има както здравни, така и сериозни морално-етични измерения, за специалистите ще бъде сериозно предизвикателство да бъдат действено полезни за своите слушатели и събеседници. Българските деца нямат информация и умения да се справят със здравните рискове, пред които се изправят, нямат реална здравна култура, затова вниманието към проблемите на общественото здраве могат да намалят негативните тенденции.

Управителят на ЦКВЗ д-р Боян Костов е убеден, че колегите му и той ще съумеят да насочат вниманието към най-важното за младите хора – необходимостта да бъдат отговорни за своето и на партньора си здраве и добро самочувствие. Предвижда се провеждането на 42 срещи в 12 учебни заведения, на всяка от които ще присъстват ученици от няколко паралелки, за да се осъществи максимално голям обхват от слушатели на беседите. Първите впечатления на ученици от ОУ „Райна Княгиня”, ЕГ „Иван Вазов” и СУ „Пейо Яворов”, ЕГ “Пловдив”, СУ “Никола Вапцаров”, ПГХТТ, ОУ “Йордан Йовков” показват високия интерес на учениците и несъмнената полза от образователното начинание, инициирано от компетентните здравни органи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве