Студентка и майка на три деца спасиха четирима от лапите на мъртвото вълнение

Морските спасителки се събират днес в Бургас

Две млади жени от Бургас това лято спасиха четирима души от лапите на мъртвото вълнение. Едната е 19-годишната Женя Райкова, току що завършила Немската гимназия в града и вече студентка в Националната спортна академия. Тя работи като морски спасител на вишките през цялото лято, където неин съсед и колега бе баща и.

Жени се превърна в истински герой, след случилото се един късен летен следобед до ресторант „Фиеста“. Тя тъкмо се прибирала с велосипеда си по алеята, когато чула викове за помощ от морето. По вишките вече нямало спасители, а няколко момчета влезли да се къпят и мъртвото вълнение хванало в лапите си едно от тях. Без да се колебае, тя се втурнала към детето, събула само маратонките си, хвърлила се във водата и успяла да го спаси.

Втората смела жена е Мирослава Котева. Тя е на 31 г., майка е на три деца. Не работи като спасител, а на чадърите, събира такса за ползването им от летовниците.

През зимата е сервитьорка в близко до плажа заведение. Плува перфектно и редовно помага на спасителите, когато има инцидент в морето.

Научила се да плува в реката на Златоград

Мира, както я наричат всички, е от Златоград. Много обичала да плува в местната река. След като завършва в Пловдив, отива на работа в Приморско. Там се запознава със съпруга си и свързва живота си с морето и Бургас, откъдето той е родом.

Казва, че когато е на работа при чадърите, непрекъснато хвърля поглед към вълните. И тъй като мъртвото вълнение това лято непрекъснато изправяше на нокти спасителите, сама съветвала туристите да не влизат във водата и да не използват пояси и дюшеци, защото е опасно.

Спасителите забелязали русото миньонче още предишния сезон, когато млада сирийка и баща й започнали да викат за помощ от морето, пак на същото място- край ресторант „Фиеста“. Тогава Мира дотичала и дала идея да вземат стоящия в близост джет, за да влязат сред вълните и да помогнат на хората. Така и направили и всичко завършило щастливо.

Младок влязъл да се къпе с дрехите, за да изтрезнее

Това лято на три пъти помагала при спасяването на хора. Първият път, когато млад мъж пил с компания два дни поред и влязъл да се къпе с дрехите, за да изтрезнее. Изведнъж завикал за помощ и спасителите и Мира с ужас видели какво става в бурното море. Измъкнали го невредим. Вторият път мъртвото вълнение засмукало към подводните ями жена, а третият - момчета не се съобразили с червения флаг и влезли да се къпят навътре.

Мирослава Котева иска да стане лекар. Засега тази й мечта чака, защото трябва де се грижи за три деца. За да стане спасител през сезона догодина, трябва да изкара курс към Българския червен кръст. Но не знае дали ще го направи, защото заплатите на спасителите не са високи, а семейството й е голямо и трябва и тя, и съпругът и да печелят доста, за да свържат двата края.

„Бургазлии не умеят да плуват добре“, казва през смях Мирослава Котева и споделя, че нейното хоби е спортът. Обича бурното море и често плува, когато вълните са големи и я предизвикват, но гледа никой да не я види, защото дава лош пример на плажуващите, които съветва да правят точно обратното. Иначе, е гледала всички епизоди на „Спасители на плажа“, а любимка й е естествено Памела Андерсън.

Още четири красиви и смели дами на вишките

бургас плаж

На Северния плаж в Бургас още четири красиви и смели дами са спасителки на плажа. Това са две студентки, медицинска сестра и учителка от бургаско училище. Студентките се Петя и Валя, разказаха техни колеги. Валя е в Националната спортна академия, баща й, също като на Женя, е дългогодишен бургаски морски страж- Станчо Станчев. Петя е студентка по право в София, но много обича морето и затова през летните месеци се посвещава на благородната кауза - да пази и надзирава къпещите се в морето. Спасителката, която през студените месеци работи като медицинска сестра, също се казва Женя. Има сестра близначка, със същата професия, но на басейн в Германия. Двете са завършили спортното училище в морския град, а после - НСА.

За всички тях колегите им - мъже казват, че им се възхищават, защото изглеждат перфектно, плуват бързо и имат смели сърца. Веруюто на шефа на спасителите Петър Русев в пълна сила важи за дамите- стражи на плажа- да си спасител означава не само да плуваш добре, а да имаш смело сърце.

През зимата спасителите стават огняри

Всички те- спасителите на плажа, много обичат морето, но през зимата са принудени да си изкарват хляба с други професии. Някои стават огняри, други- масажисти и рехабилитатори, трети- фаянсаджии. Или пък се хващат на работа на закритите басейни.

Общото е, че не престават да плуват, да ходят на фитнес, да поддържат форма. Защото преди старта на всеки сезон държат изпит по плуване и по оказване на първа помощ.

Между другото, през октомври е купонът им. Традиционно, след сезона, те се събират, за да отбележат успешно завършилото лято.

Тази година балът на морските стражи ще е на 18-и октомври в култово заведение на брега на морето. Мнозина от тях са членове и на клуб „Морж“- любители на къпането и през студените дни. Така че преди купона, може да направят показно на колегите си и да ги зарибят да изберат за поддържане на форма отново морето, вместо басейните през зимата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи