Сърбия и Русия в шпионска афера (обзор)

Милован Дрецун смята, че гръмналата шпионска афера е част от хибридна операция, свързана с предстоящото другия месец посещение на Владимир Путин в Белград.

Представител на Белград замеси и България

Скандалът тръгна от видеозапис на тайна среща

Кремъл уверява, че отношенията няма да пострадат

Шпионска афера с участието на руски военен разузнавач и представител на сръбските служби се развихри в съседна Сърбия. За късно снощи президентът Александър Вучич бе свикал заседание на Съвета за сигурност на страната, след който се очакваха повече подробности около скандала. А междувременно депутат от парламента в Белград замеси в аферата и България.

Скандалът гръмна след пуснат в интернет видеозапис от тайна среща между двамата шпиони в белградския квартал „Земун”. Руснакът бе разпознат като бившия помощник военен аташе в посолството на Москва в Белград Георгий Клебан. За другия, чието лице не се вижда, се смята, че е сръбски офицер от разузнавателните служби. На записа двамата се поздравяват сърдечно, пият бира и си разменят найлонови торби. След това сърбинът влиза в колата си, вади от торбата плик и брои оставени в него банкноти.

Премиерката Ана Бърнабич определи случилото се като „сериозен проблем”. А Вучич нареди разследване и се срещна с руския посланик в Сърбия.

От Кремъл увериха, че нищо не може да навреди на отношения с Белград, които са „с партньорски и братски характер”.

Междувременно в интервю за сръбската телевизия депутатът Милован Дрецун, председател на парламентарната комисия за Косово и Метохия, намеси България в скандала. Той направи връзка между изтеклия запис и „бурната” реакция в България на участието на руски ракетни системи С-400 на неотдавнашните сръбско-руски военни учения. Дрецун припомни и предишно свое обвинение, че България има мощно разузнавателно присъствие в Сърбия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия