Със 157 млн. евро София прави ток от смет

67 млн. евро заем взима Столичната община за проекта

Със 157 млн. евро София ще прави ток от смет. Това ще стане след като инсталация за производство на ток и топлоенергия с гориво от отпадъци бъде изградена на площадката на една от централите на “Топлофикация” София. Тя ще произвежда топлинна енергия за 40 000 домакинства и електроенергия за 30 000 домакинства и ще обработва 180 000 т. РДФ годишно. Това е сепариран и третиран отпадък, от който са извлечени тежките метали, хлора и т.н.

Проектът струва 157 млн. евро без ДДС. 91,8 млн. евро от тях са по ОП “Околна среда”.

Днес Столичният общински съвет ще гласува дали да участва в проекта със заем от 67 млн. евро, за което от “Политическа група 5” са против.

С използването на РДФ-горивото за производство на енергия се спестява 10% от природния газ, който използва Топлофикация-София. Пестят се 18 млн. евро годишно от природен газ и 5 млн. лв. от услугите на циментовите заводи. Това ще стабилизира цената на топлоенергията, твърдят от Столичната община. Инсталацията ще има печалба от 10 млн. евро, при разходи до 7 млн. евро годишно. Тя ще замени стари мощности на ТЕЦ “София” и така емисиите на фини прахови частици на ТЕЦ-а се намаляват с 9,6%. Проектът е получил положителна екологична оценка още през 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България