Тежка буря стресна обитателите на парка в Белица

Мечките от парка край Белица все още спят зимен сън. В планината времето е студено, има и 20 см сняг, но след десетина дни ще започнат да се събуждат, разказа управителят Васил Мадолев.

От 26 обитатели, 25 мечока спят. Само мечето Рику от Албания будува, но то е още мъничко и не е придобило навици за живот в дивата природа, уточни специалистът.

Паркът обаче има сериозен проблем. Преди 10 дни е преминала силна буря в района, която е съборила и изкоренила 30 дървета. Повечето са стогодишни, разказа Мадолев.

Част от дърветата са паднали върху оградните съоръжения и на места мрежата е съборена.

„Беше доста страшно и трудно, защото трябваше само за ден да изрежем дърветата и да закрепим оградата“, казва управителя. Събрали бригада работници и с резачки започнали да оправят съоръжението.

Три мечки се събудили от необичайния шум на резачките. „Приближиха се към нас и ни гледаха доста любопитно, но после се прибраха отново в бърлогите и пак заспаха“, описва сложната ситуация, в която изпаднали Мадолев.

Сега обаче трябва да пристигне фирма, която вече да оправи оградата стабилно. Заради мечките са решили да изградят една предпазна мрежа, докато се работи, защото в противен случай работата ще стане опасна.

На служителите обаче им е направило впечатление, че горе-долу на десет дни по една мечка се събуждала, излизала пред бърлогата да събере слънце и да хапне някой плод, а после пак се прибирала и заспивала в бърлогата.

Мечоците ще излязат от зимен сън до десетина дни, и още десет дни ще им трябват за влизане в пълна форма, разказват от парка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България