“Тихина” чества половинвековен юбилей

Съвместно участие с морската пехота на Великобритания по време на международното учение „Бриз 2017“.

По умения никога не са отстъпвали на американските командоси

Отрядът на българските „тюлени“ се формира по натовски до 2023 г.

Догодина легендарният Морски специален разузнавателен отряд /65-и МСРО/ на ВМС ще навърши половин век от създаването си. Строго секретното в миналото и забулено в  мистерия, тайни и митове, формирование „Тихина“ всъщност е  желязната школа за български командоси, наричани „тюлени“ по подобие на американските им колеги. До преди 7-8 години е режимно поделение и в него са нямали право да влизат дори военнослужещи от други части. Официалното му откриване като специализирано поделение за разузнавателни групи, предназначени за дейност в тила на противника, е на 1 октомври 1970 г. на брега на Варненското езеро край местността „Джанавара“, където е и сега. Момчетата на служба, преминали през него в годините, са обучавани за преходи по суша, за десант по въздух и море, както и за изпълнение на задачи под вода.

Подготовката на всички матроси, старшини и офицери минава през специална учебно-тренировъчна програма, която включва водолазна подготовка, скокове с парашут, огнева подготовка и тренировки по бойни изкуства без оръжия. Командосите са тренирани и за преодоляване на големи разстояния по суша. Става въпрос за преходи от порядъка на стотици килoметри. Подготвени са и за оцеляване в екстремни условия през всички сезони на годината и при пълна липса на провизии. Наричани още „черноморски акули“, бойните плувци са десантчици, парашутисти, водолази, умеещи да работят с взривни вещества и оръжие под вода, като специфична особеност на техните действия е вземане на всички необходими мерки за запазване на живота им.

Навремето при задължителната казарма и  наплива на момчетата да станат като Рамбо, подборът не е бил  труден, както е сега. По време на националната информационна кампания „Бъди войник“ ВМС обявиха 15 свободни места за специалните части. За кандидатите да станат „морски тюлени“ се изисква по-добра физическа подготовка в сравнение с всички останали в бойния флот. В изпита освен да покажат силови умения, трябва да правят коремни преси, да се набират на висилка, да бягат 5 км, да плуват 100 м свободен стил и 25 м под вода. Все още не се знае новото попълнение, сред което може да има за първи път в историята на „Тихина“ жена, но най-важни освен личните физически и психически качества, е умението за работа в екип.

Всеотдайност, позитивизъм и готовност да се приемат новите предизвикателства са също приоритетни, казва капитан II ранг Михаил Арабаджиев, командир на Морския специален разузнавателен отряд. Той е във формированието от 15 години, минал е през всички нива на подготовка, а от две години насам го ръководи. Кандидатите за професионална служба като десантчици минават пред две лекарски комисии в София и Варна и трябва да покажат, че са здрави като за бъдещи космонавти. Но от 10 души успяват  само 1-2, посочва тъжната статистика кап. Арабаджиев. Покрилите физическите нормативи, се  изпитват по български език и литература и решават психотест.

Набирането на кандидати за спецчастите е дълго, а за приетите на служба това е едва началото на много работа и подготовка. Трябват поне две години за един човек, който е дошъл от цивилния живот, за да придобие първоначални умения и да може да изпълнява задълженията си, казва командирът. Той дава пример с всички останали държави в НАТО, където в силите за специални операции се искат поне 5 години стаж и опит в различни структури на армията и препоръки от командирите им. Но при подбора на самите хора там компромис не се прави, докато ние правим - вземаме цивилни хора за специални операции, казва кап. Арабаджиев. В САЩ на всеки 7 месеца тестват бойците  и от 100 остават 7-8 най-добре подготвените за целта, обяснява още той.

Приетите да служат в отряда минават за три месеца на обучение в Морската Алма матер, за да усвоят основни знания и умения на войници, след това започва специализираната подготовка. Вече се изпращат и в 68-а бригада „Специални сили“в Пловдив на курсове за снайперисти, свързочници и парашутисти. 24-годишният лейтенант Николай Генов е завършил ВВМУ „Никола Вапцаров“, където получава офицерско звание и вече е командир на тактическа група, която изпълнява основните функции на отряда. Интелигентният млад мъж е висок поне 2 м, с дух и тяло, излъчващи респект, постигнат с много сериозна подготовка, която е ежедневна. И до него всички фитнес маниаци, напомпани  с анаболи, биха изглеждали смешници.

„Нашата работа изисква сърце и много отдаденост, тя е много всестранна- в небето, на земята, в морето, необходима е симбиоза от всички умения. Една прекрасна работа, но тя не е за всеки. „Тихина“ е школа за мъжество, характер и патриотизъм“, казва лейтенант Генов.П о постигнато споразумение с армията на САЩ той скоро  заминава на курсове при „тюлените“, от които ще се върне с още ценен опит. Според всички военни експерти през годините  нашите обучени командоси по нищо не отстъпват на щатските, които обаче получават десетократно по-голямо възнаграждение при това в долари. А и  базата у нас е амортизирана, а оборудването със стари руски типове като въоръжение и техника, създава проблеми. В частност „Тихина“ и въоръжените сили като цяло са вече във фокуса на финансовата политика на държавата, предстоят хубави неща със сигурност, като оборудване и като перспектива за развитие, оптимист е лейтенант Генов.

Отрядът участва в национални и международни тренировки и учения на НАТО в Черно и Средиземно море, в силите за специални операции, изпълнение на задачи по разузнаване, диверсии с морско направление и др. През 2010 г. българските командоси са били в операцията на НАТО „UNIFTED PROTECTOR“ във връзка с конфликта в Либия, продължила 40 дни, правили от фрегатата „Дръзки“  бординг на съмнителни цивилни кораби  с цел проверка за трафик на оръжие и военни. Интересни са съвместните учения с морската пехота на САЩ, на Великобритания в „Бриз“, както и международните учения и тренировки „Тракийска пролет“, „Тракийско лято“ и др. Нашите командоси работят и със специалния отряд на полицията, имат звено за противодействие на тероризма, което е на 24-часово дежурство и е готово да действа при всяка възникнала ситуация на вода или суша. Неотдавна е имало случай с кораб с либийски флаг, който не е изпълнил команда на Гранична полиция и звеното е било задействано, но не се е стигнало до намеса и сериозна развръзка. Отрядът участва и при оказване на съдействие при природни бедствия, каквато е една от мисиите на ВМС. Последният инцидент е бил през лятото на 2014 г., когато се наложило да се пренасят бедстващи хора при наводнение в Албена.

Освен набирането на личен състав предстои и най-голямото предизвикателство -формиране на напълно функционална морско-тактическа група до януари 2023 г. по натовски формат. Това ще доведе не само до нарастване на Морския специален разузнавателен отряд на „Тихина“, но и до ново въоръжение и възможности на българските „тюлени“. Работим по този план, има предвидени средства за изпълнението, уверява командирът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи