Тихомир Иванов - Да надскочиш себе си

Едно 23-годишно момче от Плевен трайно се намеси в световния елит на скока на височина през последните два сезона. През 2016-а Тихомир Иванов бе олимпийски финалист и изгряваща звезда в българската атлетика. А миналата година триумфира на европейското отборно първенство, като за първи път в кариерата си премина гросмайсторската граница от 2,30 м. И очаквано след подобен успех бе избран за най-добър лекоатлет на България за 2017 г.

„Винаги си поставям достижими цели – казва 196-сантиметровият Тихомир Иванов. - И аз като всеки спортист си мечтая за медал от голямо първенство, но всичко се случва стъпка по стъпка.”

Преди 2 години името на лекоатлета нашумя около скандала с Григор Димитров на олимпиадата в Рио. Тогава плевенчанинът публично се възмути от поведението на най-добрия ни тенисист. „Поне да поздравяваш съотборниците си, нямаше да е лошо, а не да ги подминаваш”, написа скачачът в Инстаграм.

А критиката му предизвика куп дискусии в социалните мрежи. Някои дори видяха в това реклама на гърба на Григор.

Но талантът от Плевен вече пише своя история с големи букви. При дебюта си на олимпийски игри Иванов стигна финал и върви все нагоре.

Преди да се захване с атлетика, Тихомир тренира акробатика, футбол, баскетбол. И още в първи клас се научава да прави предно салто. Но за кратко време израства твърде много. Така се ориентира към леката атлетика, а родителите му, които са бивши атлети, само го поощряват в избора му. „Много ми харесва високият скок, защото съчетава няколко дисциплини – бързина, сила, но и красота”, разкрива лекоатлетът.

Откакто започва в сектора, Тихомир тренира само при един треньор – Георги Гетов. И така вече 11 години. Той е „виновникът”, заради когото Иванов не спира да се подготвя на най-високо ниво. Дори мизерните условия, олющените стени и минусовите температури в залата в Плевен не могат да го спрат.

„Там направих първите си два метра – казва скачачът. - В един момент се абстрахираш от условията и започваш да работиш, защото всеки ден е важен за следващия. Но най-голямата ми мотивация е бил моят треньор.”

А наставникът наистина калява неговата воля и силна психика. Да тренира на 100 процента, резултатите му да са на световно ниво и с гордост на носи името на България, въпреки суровите условия в залата. Останалото ще си дойде на мястото с времето.

Самодисциплината пък е едно от силните качества на Тихомир. Всеки ден прави по две тричасови тренировки, но ако се налага остава и след това да отработва отделни детайли.

„Най-големият ми успех досега е финалът на олимпиадата в Рио през 2016-а – признава Иванов. - Никога не съм си и представял, че с моите резултати ще стигна до най-престижния спортен форум.”

Повечето време атлетът прекарва в залата, затова и приятелите му са от сферата на спорта. „Така не ми се налага да обяснявам какво е скок на височина и овчарски скок”, казва с усмивка състезателят на „Свилоза – Свищов”.

А дългата му къдрава коса е негова запазена марка, въпреки че го оприличават със съгражданина му Георги Дъков, национален рекордьор в дисциплината с 2,36 м, загинал в автомобилна катастрофа преди 20 г.

„Не подражавам на никого – отсича той. - Така се чувствам добре.”

По стъпките на Тихомир върви и неговият по-малък брат Михаил. Тийнейджърът е шампион на България в скок на височина и скок на дължина за 20-годишни. Дори на два пъти се случва братята да стават национални първенци по едно и също време, но в различни възрасти.

И редом с тренировките олимпийския финалист не изоставя ученето. Вече втора година Тихомир следва в НСА. Амбицията е в бъдеще да остане близо до спорта. Но засега не гледа толкова далеч. Погледът му е фокусиран към следващото препятствие – европейското през март, а защо не и медал от Бирмингам.

 

Любител на дроновете

Тихомир Иванов е любител на дроновете. И от миналата година има свой. Гордее се с най-добрия си кадър, уловил хълма Царевец във Велико Търново отгоре. Покрай своя треньор лекоатлетът е и страстен риболовец през лятото. Сред хобитата му е и киноманията. Може да ходи на кино поне 2-3 пъти в седмицата, стига да има с кого. Едва от месец скачачът има приятелка – Елеонора. Познават се отдавна, но стрелата на Амур пробожда двамата, когато тя идва в отбора на треньора Георги Гетов. А иначе на пистата Иванов не е суеверен, макар че преди старт винаги си обува лявата обувка.

 

За него

Има прозорлива мисъл и огромни мечти

Тихомир е от хората, които първо мълчат, гледат и после преценяват обстановката. Винаги е бил мълчалив, но с прецизен поглед, прозорлива мисъл и огромни мечти. Перфекционист е във всичко, което прави. Лидерството му е подплатено от успехите. И се държи като такъв, защото е пример за останалите. Но не се е самозабравил. Остана си изключително скромен, възпитан и здраво стъпил на земята. Има цели и ги следва. А през годините съм го учил, че той трябва да е най-добър не на национално ниво, а извън пределите на България. И да защищава интересите на страната си.

Георги Гетов, личен треньор

 

Олицетворение на бъдещето на европейската атлетика

На Тихомир всичко най-добро му предстои. Той е бъдещето не само на леката атлетика в България, но и на европейската. Има чудесни качества. Психологически е много устойчив. Никога не скача по-малко на финал от квалификациите. А на световното в Лондон постигна 2,31 метра. И ако не се беше контузил с този резултат си гарантираше медала. Много вярва на треньора си и така трябва да бъде. Стига да е здрав никога не отказва състезания, та дори и балканиади.

Добромир Карамаринов, президент на БФ Лека атлетика и вицепрезидент на Европейската атлетика

Скачач със страхотна психика

Самият факт, че Тихомир заедно с брат му Михаил дойдоха на представянето на документални филм за мен „Отвъд скока” в Стара Загора, говори изключително много. Това означава, че имат отношение и знаят за онези, които са прокарали пътя в тази дисциплина. Освен това той е наследник на една утвърдена българска школа, а именно плевенската. Има невероятни качества. С тази коса, с ръста, с движенията му.... роден е за атлет на висок скок. Притежава и много стабилна психика, която доста от елитните ни спортисти нямат. Затова има всички показатели един ден да последва успехите на Стефка Костадинова, на Йорданка Благоева, на Георги Дъков в сектора.

Йорданка Благоева, първата българка, световна рекордьорка в скока на височина, Двукратна олимпийска медалистка

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети