Томислав Дончев: Няма как да имаме продукция 4.0, ако администрацията ни е 1.0

„Няма как да имаме продукция 4.0, ако администрацията ни е 1.0, а образованието 2.0.“ С тази софтуерна терминология вицепремиерът Томислав Дончев разви тезата си за смяна на модела на българската икономика на откриването на международния технически панаир.

„Моделът, който следваме до момента, е изчерпан. Ние не можем да развиваме икономика, която е базирана на ниска цена на труда и ниска цена на ресурсите. Все повече - и държавата, и бизнесът, и предприемачите ще трябва да следват високи технологии и роботизация. Разбира се, държавата няма как да е наблюдател в този процес, защото няма как да имаме продукция 4.0, ако администрацията ни е 1.0, а образованието 2.0“, каза той в речта си преди рязането на лентата. Дончев допълни, че държавата трябва да се оттегли там, където присъствието й пречи на развитието на бизнеса.

Вицепремиерът с ресор икономика нарече панаира една от безспорно най-добрите ни традиции. „Панаирът ще бъде тази дагноза – докъде сме, докъде сме стигнали, какви стоки, колко изложители, колко иновации, колко клиенти са се появили тук. Панаирът ще измери пулса на българската икономика и аз се надявам това изследване да покаже, че пулсът е здравословно висок“, заключи той.

Дончев разгледа част от експонатите, но и не помисли да се качи на някоя от луксозните коли, които се показват на панаира за първи път у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България