Ученичка критикува лидерите на ЕС заради замърсяването на въздуха

Представители на ученическите протести за опазване на климата поставиха днес амбициозни цели на ЕС. На конференция в Брюксел 16-годишната шведка Грета Тунберг настоя за редуциране на емисиите въглероден диоксид с най-малко 80 процента до 2030 г.

"Вие ще бъдете запомнени като най-големият провал, който познава човешката история и като най-големите злодеи, които не са се вслушали в тревогите ни и не са направили нищо". Така се обърна Грета Тунберг към европейските лидери, сред тях и към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи БНР.

"Започнахме да почистваме мръсотията ви и няма да спрем, докато не свършим", категорична е Грета Тунберг, която започна своя протест през миналото лято. Всеки петък Грета не ходи на училище, а демонстрира пред парламента в Стокхолм. Нейният пример вече има последователи в много страни в целия свят:

"През последните години често съжалявах, че младите хора не се ангажират с важни политически теми. Затова приветствам техните действия от последните седмици", отговори Жан-Клод Юнкер на предупрежденията на учениците, и заяви, че Европейският съюз трябва да инвестира милиарди евро в борбата с изменението на климата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа