Учени за първи път наблюдаваха сблъсък на две неутронни звезди

За първи път учени успяха да наблюдават сблъсъка на две изключително плътни неутронни звезди благодарение на шокови вълни и светлинни проблясъци, отделени преди 130 млн. светлинни години.

Наблюдението, решава няколко дългогодишни мистерии – то разкрива произхода на тежките метали във Вселената и на планетата, както и източника на доскоро мистериозни радиационни изригвания, прихващани от сателити.

„Наблюдаваме с очите си историческо разкритие – две неутронни звезди се приближават все по-близо и по-близо…, въртят се по-бързо и по-бързо една около друга, след което се сблъскват, разпръсквайки отломки навсякъде“, описа случилото се един от неговите наблюдатели Беноа Мурс от френския изследователски институт CNRS.

Едно от най-впечатляващите разкрития, произтичащи от сблъсъка, е това за произхода на златото, платината, живака и другите тежки елементи във Вселената, информира БГНЕС. Според международните екипи, наблюдавали едновременно от различни краища на света събитието, то е предоставило данни за потвърждаването на дългогодишна теория за източника на металите, включително и на нашата планета.

„Значителна част, може би половината, може би дори повече, от тежките елементи във Вселената всъщност са произведени от такива сблъсъци“, заяви физикът Патрик Сътън, част от екипа на Лазерно-интерферометричната обсерватория за гравитационни вълни (LIGO).

Неутронните звезди са кондензирани, изгорели ядра, останали от някога големи и ярки звезди, изразходвали горивото си. С размери от близо 20 км в диаметър и маса малко по-голяма от тази на Слънцето, те са изключително плътни и излъчват силна радиация.

На теория беше известно, че при сблъсък на две такива небесни тела се създават гънки във време-пространството, известни като гравитационни вълни, както и ярки проблясъци радиация, известни като изригвания на гама-лъчи.

Наблюдението е направено на 17 август, тогава учените наблюдават и двата феномена с разлика между тях от 1,7 секунди, идващи от едно и също място в съзвездието Хидра.

Засичането на сблъсъка е плод на труда на хиляди учени от над 70 наземни и космически обсерватории, пръснати по земното кълбо

„Това събитие отбелязва повратна точка в наблюдателната астрономия и ще доведе до цяло съкровище от научни резултати“, заяви Бангалор Сатияпракаш от Училището за физика и астрономия към Университета в Кардиф.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука