Футболът плю на парите

Футболът е жив, да живее футболът! Поне за една нощ любимата на милиони игра взе надмощие и удари звучен шамар на парите. Ликуваше и неутралният запалянко, станал свидетел на поредна незабравима драма. Очаквания за подобен сценарий имаше, но те бяха насочени към Манчестър. А бляскава приказка бе написана, но в Рим. Столицата на Италия не спа след 3:0 за „Рома“ над „Барселона“. Победата класира „вълците“ напред, въпреки загубата с 1:4 на „Камп Ноу“ в първия 1/4-финален мач.

Нищо не предвещаваше подобен сценарий. Дори Ернесто Валверде, наставникът на испанците, предупреди преди срещата, че отборът му все още не се е класирал за следващата фаза.

„Твърде отдавна съм в този бранш, за да разбера, че в един мач могат да се случат извънредни неща“. Но думите му останаха глас в пустиня.

Така само 12 месеца след онзи луд обрат срещу ПСЖ (0:4 в Париж и 6:1 в реванша), вероятният нов шампион на Испания взе дейно участие в поредната магическа нощ от Шампионската лига, но този път от страната на губещия.

А всичко това се случи в сезон, в който „Барса“ се увлече по манията на лудите пари, завладяла футбола. През лятото на „Камп Ноу“ броиха 30 млн. евро за Нелсон Семедо, 40 млн. за Паулиньо и рекордните по това време за клуба 105 млн. за Осман Демебеле. През зимата летвата бе вдигната - 120 млн. евро за Филипе Коутиньо, като в договорите на последните двама са заложени и клаузи за допълнителни по 40 млн. евро, който в определен момент да влязат в касите на „Борусия“ (Дортмунд) и „Ливърпул“. Така стойността на отбора достигна умопомрачителните 1,05 млрд. евро.

На „Олимпико“ срещу звездния състав на Ернесто Валверде стоеше скромния на фона на своя 388-милионен състав петият във временното класиране в Серия А. Но след края на реванша футболният „Гъливер“ бе на колене. В основата на падението бе и невзрачната игра на мегазвездата Лионел Меси. Аржентинецът за поредна година не успя да се разпише в двубой от тази фаза на турнира. Последният път, когато го стори, неговият голям конкурент Кристиано Роналдо имаше една „Златна топка“ в кариерата си (2010-11). За справка сега португалецът е с пет.

А Рим се оказа последната спирка за Андрес Иниеста. Магическият халф намекна, че това е последният му мач с екипа на каталунците в евротурнирите.

„Имахме големи надежди за требъл този сезон, но Шампионската лига отново ни се изплъзна – обясни след мача легендарният играч. - Разочарованието е огромно, особено като се има предвид, че правим силен сезон.“

След поражението Валверде пое отговорност за случилото се, а президентът на клуба Хосеп Бартомеу призна, че отборът му не е заслужавал да играе на полуфинал.

И докато „Барселона“ напусна Италия в минорно настроение, „вълците“ полудяха. Франческо Тоти, иконата на тима, се включи в празненствата в съблекалнята. Босът на клуба Джеймс Палота пък спази обещанието и скочи в градски фонтан. На свой ред наставникът Еузебио ди Франческо обяви голямата цел - финал в турнира...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят