Храни от ферми се поръчват по интернет

Продажбите са нараснали със 120% за година

Био- и екохраните са новата мода, както в храненето така и в търговията. Търсенето им през последните години отбелязва истински бум. В градовете се организират регулярни фермерски пазари, големите вериги също откликват на тенденцията.

Такива продукти се продават и през интернет, следвайки друга тенденция - тази на устойчивия ръст на онлайн търговията. Много производители и специализирани магазини имат собствени страници в мрежата. Търговията в интернет спестява време, елиминира прекупвачите по веригата и намалява крайната цена.

“Ръстът в продажбите ни през 2017 г. спрямо предходната е 120% - повече от двоен”, каза пред “Труд” Орлин Радев от най-големия специализиран онлайн магазин за фермерски продукти у нас. “Това се дължи на съчетанието между все по-голямото търсене на качествена и чиста храна и удобството тя да бъде доставена директно в дома на потребителя”, потвърждава той.

Платформата предлага разнообразни продукти от над 120 ферми от цялата страна - плодове, зеленчуци, консерви, млечни и месни. Повечето производители сами доставят продукцията до пакетажния център, по график в определени дни от седмицата. Крайният клиент пазарува онлайн като във всеки магазин, а компанията осигурява логистиката и прави така, че пресните стоки да достигнат до потребителя в деня, в който ги е поръчал.

“Нашата роля е да скъсим връзката между производителя и крайния клиент. Даваме възможност на фермерите да продават продуктите си директно на своите клиенти, които пък са основно в големите градове”, обяснява Орлин.

Месечно през платформата се извършват около 1000 доставки на средна цена 65 лв. Доскоро услугата е била достъпна само в София и Пловдив, но сега поръчки се приемат от цялата страна. За доставки извън столицата се използват услугите на куриер.

Фирмата дава гаранция, че благодарение на добрите опаковки продуктите запазват качествата си по време на транспорта. За онези, които се съхраняват при по-ниски температури, се използват специални охладители.

Най-търсени са яйцата, пилешкото месо, сиренето и кашкавалът. Интересът към плодовете и зеленчуците в онлайн търговията не е толкова голям, защото хората са свиканали да ги избират на място.

Как работи системата? Всеки производител си създава профил, като преди да бъде одобрен, минава през проверка, както по документи, така и на място, дали спазва добрите практики - без добавени подобрители в крайните продукти, без пестициди и нитрати в зеленчуците и плодовете, без нитрити и сулфити в животинските продукти, обясняват от онлайн магазина.

Проверките са на няколко нива и започват с практиките на производство, които показват дали са налице предпоставките за добив на чиста продукция. Проверяват се документите, а на финала и крайната продукция. Плодовете и зеленчуците се проверяват на място с необходимата техника, а месните и млечни продукти - в лаборатория.

При всяка доставка се тестват зеленчуците, правят се и спорадични проверки на другите продукти. Редовно се посещават фермите, за да се види дали поддържат нивото си, уверяват от компанията, която е на пазара от 2014 г.

 

Орлин Радев, управител на Farmhopping.com:

Малките производители имат мотивация

07-3Успехът на този модел опровергава схващането, че дребните земеделски производители не могат да бъдат ефективни и че верният път в сектора е окрупняването.

“Окрупняването дава по-висока ефективност, но това, до което за жалост води, е и по-ниско качество. В индустриализирането на едно производство често се правят компромиси, които са необходими, за да се постигне мащабът, но не водят до добър резултат за крайния продукт и за потребителя”, казва Орлин Радев, управител на Farmhopping.com. “Работим с малки производители, защото те имат мотивацията да спазват практиките, които позволяват създаването на наистина чиста продукция, обясни той.

“Дребното производство е свързано с по-високи разходи, но ние даваме на фермерите възможността да реализират продуктите си директно при крайния клиент, което спестява пари и прави този модел устойчив и възможен за реализиране. Не на последно место самите фермери получават по-справедливо заплащане за труда си, отколкото ако работят с прекупвачи”, посочва Орлин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл