Хю Хефнър напусна Рая

Горд съм, че промених нагласите към секса, твърдеше издателят

Когато човек се спомине, клишето гласи, че е “отишъл на едно по-добро място”. Животът и съдбата на един мъж обаче ни карат силно да се съмняваме с това. Името му е Хю Хефнър, основателят на империята Playboy. Когато джихадист се взриви в самоубийствен атентат, той е уверен, че на небето го очакват 79 девици.

Агностикът Хефнър, който приживе твърдеше, че “религията е смешно нещо и не може човек да твърди, че знае отговорите на всички важни въпроси” се постара да си осигури Рай на Земята. Той бе обграден не със 79, а с десетки пъти повече красиви жени всеки божи ден от дългия си и достоен за благородна завист живот.

Хеф, както го наричаха приятелите му, е човекът, който превърна пижамата в работно облекло, жените в плакати от списание за украса и сексуалното желание в глобална мултимедийна империя, почина на 91-годишна възраст.

Хефнър е починал от естествена смърт в дома си - имението “Плейбой”, заобиколен до последно от своите близки, се посочва в съобщението на компанията. Списанието Playboy е създадено през 1953 г. и десетилетия наред е смятано за най-популярното мъжко издание в света. През 1953 г. Америка е дълбоко консервативна. Именно по това време Хю Хефнър издава първия брой на Playboy с голи снимки на секссимвола Мерилин Монро и обещава в уводната статия “хумор, изтънченост и пикантност”.

Playboy скоро се превръща библия за мъже, настроени за “предписваните” от списанието вечери с приглушена светлина, тежки питиета, лек джаз, дълбоки размисли и още по-дълбоки желания.

За година Playboy доближава двестахиляден тираж. Пет години по-късно списанието стига едномилионен тираж и става една от най-известните марки в света. Запитан през 1992 г. от “Ню Йорк таймс” с какво се гордее най-много, Хефнър отвръща: “С това, че промених нагласите към секса”.

До 70-те години на миналия век Payboy вече има над 7 милиона читатели и вдъхновява “палави имитации” като Penthouse и Hustler.

Първият брой на българския Playboy излиза с близо половин век зъкъснение през април 2002 г. и предизвиква фурор с гола фотосесия на Лили Иванова.

Според Хефнър през леглото му са минали над хиляда жени, сред които много от моделите за списанието. През годините за него са позирали известни жени като Ракел Уелч, Дрю Баримор, Фара Фосет, Кейт Мос, Памела Андерсън, Мадона, Шарън Стоун, Наоми Кембъл, Линдзи Лоън.

Списанието обаче не е само голи снимки. В Playboy са публикувани като поредица романът “451 градуса по Фаренхайт” на Рей Бредбъри, както и произведения на Джон Ъпдайк, Дорис Лесинг, Владимир Набоков.

Сред “специалитетите” на списанието са дългите и откровени интервюта с видни личности - от Фидел Кастро и Джими Картър до Франк Синатра и Марлон Брандо. Малко преди убийството си през 1980 г. легендарният фронтмен на “Бийтълс” Джон Ленън също е интервюиран за Playboy.

В интервю от 1992 г. Хефнър казва: “Прекарах голяма част от живота си да търся любовта на погрешни места”. Създателят на Playboy има по две деца от първите си два брака - с Милдред Уилямс и Кимбърли Конрад. Запитан преди втората си сватба дали е организирал ергенско парти, Хю Хефнър отговаря: “Моето ергенско парти продължава от 30 години”.

Скоро след като сключва брак за трети път, Хефнър казва: “Може би трябваше да остана необвързан. Знам обаче, че се нуждая от продължаваща романтична връзка. С други думи - в същността си аз съм много романтичен човек”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл