Цената на шофьорските курсове скача на 1000 лв.

Работна група прие часовете за кормуване да се увеличат от 31 на 42

Цената на шофьорските курсове може да стигне и мине 1000 лв. Това реши късно днес работна група в Министерството на образованието и науката. Прието бе предложение на Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата часовете за кормуване да се увеличат от 31 на 42, което автоматично повишава и парите, които трябва да плащат българските младежи и техните родители. Себестойността на един учебен час по кормуване излиза около 25 лв. и увеличението на курсовете ще е с над 270 лв. В момента те струват от 580 до 750 лв.

Представители на Института за пътна безопасност са били против, напуснали са заседанието на работната група и не са участвали в гласуването, което създава рискове по шосетата да излязат голяма група шофьори без книжка.

„Необяснимо е, че това решение се взема по доклад от Държавната агенция. Ние настоявахме тя да бъде създадена, но не с цел да налага допълнителни трудности и да създава рискове за хората“, каза пред „Труд“ Богдан Милчев, шеф на Института.

Последната дума обаче ще има министъра на образованието Красимир Вълчев, който трябва да издаде наредба, за да влезе в сила предложената от работната грлупа промяна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България