Човекът с три имена

Джамал Хашоги или Хашаджи, или Кашиджи – давам три от фамилните му наименования, с които той е познат в различни среди, което е много интересен модел, пример за много сложните взаимоотношения между Арабския свят, между Турция, стигайки дори до Османската империя. Тези много имена реално отразяват и неговата двойствена идентичност – дали той е арабин саудитец, или всъщност той се чувства като турчин, който вижда в съвременна Турция модел за Арабския свят.

Той завършва университет в Индиана „Бизнес и администрация“ за сметка на саудитската държава. След това прави една шеметна кариера като журналист – практически всички вестници са отворени, той познава и Осама бин Ладен. Взема му интервю, забележете къде – в Тора Бора. Като една много интересна ирония на съдбата – той се опитал от името на саудитска държава да убеди Осама бин Ладен да се върне в Саудитска Арабия и да изостави опозицията на саудитската династия. По същия начин се обръща съдбата срещу него. Той изпада в немилост тогава, когато отправя много силни критики към Ибн Таймия. Това е идеологът и създателят на салафизма. Впоследствие обаче той става част от саудитския истаблишмънт. Едва ли саудитската държава би изпратила който и да е да взима интервюта от Осама бин Ладен. Нещо повече, трябва да кажем, че той работи като медиен съветник, забележете на кого – на Турки ал Файсал – това е бившият шеф на саудитското разузнаване, когато той беше посланик в САЩ и в Лондон.

Всъщност, Хашоги е черпил с пълни благини онова, което му е дала саудитската държава. И в един момент той се сеща за своите турски, османски корени, и досещате се как гледа Саудитска Арабия на него.

Но само да дам още интересен детайл: саудитската държава всъщност се е опитала да приложи онова, което той самият прилага спрямо Осама бин Ладен. Ето тук е големият въпрос – дали принц Мохамед бин Салман е знаел или не – вероятно е знаел, тъй като по-голямата част от тези 15 човека, които са били изпратени, са били негови тесни сътрудници. И в консулството се е стигнало наистина до едни, бих казал, едни много жалки събития…

Из интервю пред радио „Фокус“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения