Шерлок Холмс от III а клас влезе в Съдебната палата в Пловдив

Деца от трети „А” клас на ОУ „Д-р Петър Берон“ бяха днес специални гости на Апелативен съд – Пловдив по време на инициативата „Час на класа. Темида отблизо“. На входа на Съдебната палата третокласниците бяха посрещнати от председателя на Апелативния съд Магдалина Иванова, която им показа информационните табла, където всеки посетител може да направи справка за делата, разглеждани същия ден. Децата бяха впечатлени от мерките за сигурност на входа на сградата.  Служители на областно звено „Съдебна охрана“ демонстрираха как работи скенера, през който задължително преминава за проверка багажа на всички посетители. За малко повече от час емблематичната зала №1 на Апелативния съд, където се провеждат знакови съдебни дела, се превърна в класна стая за учениците.

В ролята на техен учител влезе магистратът от Апелативен съд Христо Крачолов. Той разказа какви видове дела се разглеждат в съда, обясни на третокласниците какво символизира Темида – богинята на правосъдието, и защо на очите  тя има превръзка, а в ръцете си държи везна и меч. Специалистите Живка Иванова и Филип Маровски  от Базовата научно-техническа  лаборатория към Областна дирекция на МВР – Пловдив демонстрираха как се снемат пръстови отпечатъци. Съдия Христо Крачолов описа случай от практиката си за грабеж на мобилен телефон от ученик в парка. Извършителят е арестуван по описанието на жертвата пред полицията. Учениците  се включиха в разпознаване на „нападателя“. След това петима от тях облякоха тоги и застанаха на местата на съдебния състав в зала №1. Други влязоха в ролята на прокурори и адвокати. По време на симулацията на съдебен процес учениците задаваха въпроси на „подсъдимия“. В ролята на вещо лице влезе третокласничката Николета Бозукова. Накрая  съдебен състав с председател Габриела Зънгарова произнесе „присъда“ в размер на пет години лишаване от свобода.

С много емоции децата посрещнаха демонстрацията на служители от Областна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието. Главен полицай Димитър Спасов направи презентация на използваните оръжия, като показа с какви помощни средства се конвоират особено опасни престъпници. Главен полицай Илиян Димитров демонстрира различни техники при конвоиране на задържани лица. Децата бяха впечатлени и от специалните автомобили, с които се транспортират обвиняемите до Съдебната палата. „Детективите от криминалните романи Шерлок Холмс и Еркюл Поаро винаги намират следа от обувка. Ние също сме имали случай по реален съдебен процес, в който извършителят, откраднал вещи в торба, е оставил отпечатък от обувка.

По това, че стъпката от десния крак е по-отчетлива, разследващите установиха, че е носел торбата на дясното си рамо“, разказа случай от практиката съдия Христо Крачолов.   „В нашия клас има деца, чийто родители са юристи – адвокат, прокурор, съдия. Не само на тях, но и на всички останали ученици беше много интересно да присъстват в съдебна зала. Инициативата „Час на класа. Темида отблизо“ е чудесна, надявам се по този начин да помогнем на ранната професионална ориентация на учениците“, сподели класната на III а клас от ОУ „Д-р Петър Берон“ Ира Стоилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони